„Ori faceți o înțelegere, ori ne retragem. Și dacă ieșim, va trebui să vă duceți propriul război”, i-a spus Donald Trump lui Volodimir Zelenski în timpul disputei publice în Biroul Oval, vineri. Câteva ore mai târziu, presa americană a relatat că președintele SUA ia în considerare întreruperea oricărui ajutor militar pentru Ucraina.
Cât de mare este ajutorul militar american
De la începutul războiului, Statele Unite au fost principalul aliat al Ucrainei. Valoarea totală a ajutorului american este de 114 miliarde de euro, în timp ce întreaga Europă a alocat 132 de miliarde, potrivit calculelor Institutului Kiel pentru economie mondială, notează istories.media.
Iată cum stau lucrurile cu sprijinul militar. Conform estimărilor unui oficial occidental, Ucraina produce sau cumpără în prezent 55% din totalul armelor, SUA furnizează aproximativ 20%, iar Europa – aproximativ 25%. Potrivit celor mai recente date ale Institutului Kiel, de la începutul războiului, volumul ajutorului militar din partea SUA s-a ridicat la 64 de miliarde de euro, iar Europa – la 62 de miliarde. Pentagonul estimează partea americană a sprijinului aproximativ la fel: 65,9 miliarde.
Din punct de vedere financiar, dacă există voință politică, Europa va putea compensa încetarea sprijinului american, afirmă Francois Heisbourg, analist la Institutul Internațional de Studii Strategice. Dar nu este doar o chestiune de bani.
Printre armele furnizate de SUA, există mai multe articole esențiale pentru forțele armate ucrainene, care cel mai probabil nu vor fi înlocuite, spun experții. În Europa, acestea sunt produse puțin sau deloc.
Fără ce va rămâne Ucraina
Rachete pentru apărarea aeriană. Forțele armate ucrainene nu vor putea reface stocurile de rachete pentru sistemele de apărare aeriană Patriot, care sunt capabile să doboare rachetele balistice rusești și rachetele aerobalistice Kinzhals. Muniția pentru acestea este produsă numai în Statele Unite. Forțele armate ucrainene se vor confrunta rapid cu o penurie de rachete, iar atunci vor trebui să aleagă ce obiecte să protejeze și pe care să le lase sub atac, notează The Wall Street Journal.
Rachete pentru MLRS. Armata ucraineană va pierde, de asemenea, rachete ghidate pentru lansatoare mobile de rachete – MLRS cu șenile și HIMARS pe roți. Statele Unite furnizează forțelor armate ucrainene două tipuri de muniție – GMLRS cu o rază de acțiune de până la 90 km și ATACMS de până la 300 km. Nu există suficiente rachete de croazieră europene SCALP / Storm Shadow lansate din avioane pentru a înlocui complet MLRS-ul american. Rămasă fără artilerie de mare precizie cu rază lungă de acțiune, forțele armate ucrainene nu vor putea lovi depozite de arme, posturi de comandă, aerodromuri, terenuri de antrenament etc. Loviturile asupra acestor instalații perturbă logistica și aprovizionarea armatei ruse; de exemplu, rușii au fost nevoiți să mute aerodromurile adânc în spate.
„Europenii au alte sisteme de apărare antiaeriană și MLRS, dar ale noastre sunt cele mai bune, sunt deja folosite pe câmpul de luptă în cantități mari, fiind necesare doar muniție, piese de schimb și întreținere. Industria europeană nu poate crește rapid producția sau să facă altele noi”, spune un fost angajat al guvernului american. Armata ucraineană a învățat deja cum să utilizeze și să întrețină aceste sisteme, o poate face fără ajutorul american, adaugă expertul militar Yan Matveyev. Dificultăți pot apărea doar cu anumite tipuri de reparații.
Serviciile de informații. Conducerea SUA ia în considerare posibilitatea nu numai de a opri livrările de arme, ci și de a înceta să furnizeze informații forțelor armate ucrainene. Nu este clar cum să se rezolve această problemă. SUA este superioară țărilor europene atât în ceea ce privește supravegherea prin satelit, cât și alte metode de colectare a informațiilor, scrie BBC.
sursa aici