În Germania au loc alegeri, duminică, într-un moment de răscruce pentru această țară și pentru UE. Autor al unui studiu despre avansul partidelor radicale din Germania pentru două universități germane, politologul Daniel Sandu face o analiză a întregii situațiii, pentru „Adevărul”.
Toți ochii vor fi ațintiți duminică, 23 februarie, pe Germania, unde alegătorii sunt chemați la urne pentru a-și alege viitoarea conducere. Scrutinul ar fi trebuit să aibă loc în a doua jumătate a anului, însă după căderea cabinetului Scholz, la finele lui 2024, au fost convocate alegeri anticipate.
Cercetător la Universitatea Fribourg, în Elveția, și afiliat Institutului European Universitar din Florența, politologul Daniel Sandu explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, la ce să ne așteptăm în privința alegerilor din Germania. Sandu este familiarziat cu politica germană și cu partidele radicale din această țară. Încă din 2024, el a realizat un studiu special despre creșterea partidelor extremiste în Germania, pentru a universitățile germane TU Chemnitz și Hertie School of Governance.
Radicalii „asediază” Germania
În opinia lui Daniel Sandu, există temerea că partidul radical Alternative für Deutschland (AfD), în traducere Alternativă pentru Germania, ar putea beneficia de voturile a circa un sfert dintre germani.
„Ceea ce se întâmplă în Germania în momentul de față mi se pare că e fără precedent. E foarte greu de făcut pronosticuri într-un asemenea moment. Ce pot să spun este că radicalii nu pot fi subestimați. Și nici nu sunt subestimați în Germania. AfD e un partid care este pe locul 2, a câștigat deja alegeri și are o reprezentare masivă în politica locală”, spune Sandu.
AfD este aparent pe val. Anul trecut, spre final, radicalii germani au obținut victorii istorice în Turingia și Saxonia, iar unii experți nu exclud ca acest semna să se propage în întreaga țară. Deși Oficiul Federal pentru Protecția Constituției a clasificat AfD drept „extremist de dreapta confirmat”, iar în Germania a existat o întreagă dezbatere în care unele voci au cerut chiar interzicerea AfD, autoritățile germane nu s-au hazardat să ia decizii atât de radicale. Motivul? Teama că voturile pentru AfD ar putea fi transferate unui alt partid radical, ceea ce ar fi făcut situația și mai complicată.
Situația s-a complicat: și partidul de extremă stângă e pe val
Însă AfD nu este singurul partid radical din Germania. La cealaltă extremă se află o altă alianță populistă de stânga. Este vorba despre Sahra Wagenknecht (BSW), apărută din partidul de extremă stânga Linke. La mai puțin de un an de la înființare, BSW a reușit să ocupe locul trei în în Saxonia și în Turingia. Cifrele obținute mai cu seamă în Turingia (15,8% din voturi) le dau amețeli partidelor mainstream. La fel de interesant este că deși este un partid de extremă stânga, o bună parte a ideilor sunt asemănătoare cu cele ale AfD. BSW se declară pentru ieșirea Germaniei din NATO și UE, dar și împotriva susținerii Ucrainei. De asemenea, conducerea acestui partid a transmis în repetate rânduri mesaje amicale Moscovei.
sursa aici