Candidatul PSD-PNL la Preşedinţie, Crin Antonescu, a vorbit despre o fată de 15 ani, care a fost condamnată de comunişti la închisoare, pentru trădare de ţară: Nina Moică.
Candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, spune că a cunoscut unul din cei mai curajoși oameni întâlniți în viaţa lui: Nina Moică.
La numai 15 ani, aceasta a fost condamnată la 20 de ani de închisoare, de comuniști, și aruncată în pușcărie, la Jilava.
Antonescu afirmă că aceasta știe ce înseamnă să fii pe listele de trădători de țară. ”Nina Moică nu stă cu mâinile-n sân. Atât cât poate, reînvie istoria, pentru ca nimeni să nu mai își trăiască viața în frică”, afirmă el.
”Ieri am cunoscut unul din cei mai curajoși oameni întâlniți în viața mea. Nina Moică știe ce înseamnă să fii pe listele de trădători de țară.
La numai 15 ani, a fost condamnată la 20 de ani de închisoare de comuniști și svârlită în pușcărie la Jilava. A fost înfometată, ținută în frig și mizerie. Eliberată în 1964, până la Revoluție a fost urmărită de Securitate”, a scris Antonescu, într-o postare pe Facebook.
„Întreaga viață am trăit în frică.” a spus Nina, la Revoluție. A crezut ca mulți dintre noi că România a lăsat în 1989 pentru totdeauna în spate regimul terorii.
Dar istoria e uitată și de aceea se repetă. Deși are 82 de ani, Nina Moică nu stă cu mâinile-n sân. Atât cât poate, reînvie istoria, pentru ca nimeni să nu își mai trăiască viața în frică”, mai spune Crin Antonescu.
Niculina „Nina” Moică îşi povesteşte drama. La 15 ani și jumătate, în 1959, Niculina, alintată Nina, singurul copil al familiei, era arestată, condamnată și închisă pentru că, împreună cu alți colegi de generaţie, înfiinţase „Uniunea Tinerilor Liberi”, o organizație anticomunistă.
Tatăl a fost şi el condamnat pentru că tutelase inițiativele tinerilor, în casa ei, unde se asculta „Vocea Americii”. Mama a rămas literalmente pe drumuri. Tatăl și fiica au fost eliberați în anul 1964.
Crin Antonescu, despre o fată de 15 ani condamnată de comunişti. Nina Moică a trecut prin epidemia de tifos din primul război
La vârsta de 76 de ani, doamna Moică evaluează cu luciditate timpurile mai vechi şi mai noi, oferă detalii despre bolile secolului trecut şi conchide hotărât: „Dar a mai fost ceva asemănător, eu am prins gripa asiatică!”.
Despre tifosul care a fost după Primul Război Mondial o auzeam pe mama povestind. Ea era născută în 1915 şi, în anii de după război, trăise în Bucovina. Că a venit de la ruși, așa spunea, o epidemie mare de tifos.
Povestea că și o soră vitregă de-a ei a fost foarte bolnavă, nu țin minte dacă spunea că a şi decedat. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, prin ’41-’42, părinții mei au pierdut primul lor copil, o fetiță, Florentina, care avea în jur de doi ani.
sursa aici