E alertă printre părinți. Peste 20 de minori din București au ajuns la spital, într-o singură zi, după ce au dat curs provocării Superman Challenge, de pe platforma TikTok.
Provocarea Superman Challenge presupune participarea a cel puțin trei persoane. Doi copii își unesc brațele, în timp ce cel de-al treilea se aruncă peste brațele lor ținând mâna în sus precum Superman. În mod normal, cei doi care țin brațele unite ar trebui să susțină corpul celui care a acceptat provocarea. Numai că, din păcate, curajosul este lăsat să cadă liber și să se accidenteze.
Șeful Spitalului Grigore Alexandrescu, îngrozit de fenomenul Superman Challange
Luni, 2 decembrie, peste 20 de copii și adolescenți care prezentau fracturi și traumatisme s-au prezentat la Spitalul Grigore Alexandrescu, la camera de gardă. Majoritatea dintre ei au plecat din spital cu mâinile în ghips. Doi dintre tineri însă au nevoie de intervenții chirurgicale pentru fractură de humerus şi fractură de antebraţ.
Semnalul de alarmă a fost tras de către Alexandru Ulici, managerul Spitalului Grigore Alexandrescu din București.
”De vineri au început să apară pacienţi cu fracturi în urma unui aşa-zis challenge pe TikTok, se cheamă Superman Challenge. Dacă iniţial fenomenul părea anodin, numărul de pacienţi a crescut progresiv astfel încât numai ieri în gardă am avut 20 de pacienţi cu fracturi şi traumatisme importante.
Dintre aceşti pacienţi, doi sunt astăzi pe program operator, având nevoie de intervenţie chirurgicală pentru fractură de humerus şi fractură de antebraţ. Tragem un semnal de alarmă pentru că pare a fi un fenomen îngrijorător, periculos pentru copii şi îşi pot produce accidentări severe şi îşi pot rata atât cursurile, cât şi vacanţa”, a declarat Alexandru Ulici pentru news.ro.
De ce apelează tinerii la provocări periculoase. Explicația psihologului
Contactată de FANATIK, psihoterapeuta Andreea Săvulescu a explicat de ce dau curs copiii unei provocări periculoase.
“Copiii și adolescenții din ziua de azi par să se lase atrași foarte ușor în vârtejul provocărilor de pe rețelele de socializare, iar curiozitatea și dorința de a fi în rând cu ceilalți, plus fenomenul FOMO (fear if missing out), îi face să încerce lucruri care, uneori, se dovedesc a fi periculoase.
Însă dorința de a se alinia, de a nu fi respinși, ci acceptați, și de a aparține unui grup social, nevoia de a fi văzuți și admirați, plus această credință care apare în rândul adolescenților – că lucrurile în trend și cât mai ieșite din comun, îi face să fie mai valoroși – îi împiedică să se gândească la consecințele negative și la cât de periculoase pot fi pentru sănătatea lor psihică și fizică unele activități, cum este, în cazul de față, această provocare – Superman Challenge”, a explicat Andreea Săvulescu, psihoterapeut și autor, pentru FANATIK.
sursa aici