Procurorii au finalizat, în această vară, rechizitoriul în dosarul exploziilor de la Crevedia, din vara anului trecut. Patronii urmează să fie trimiși în judecată.
Dosarul exploziilor de la Crevedia ar putea deveni ”noul Colectiv”, prin amploarea pe care cazul l-a căpătat în instanță. Aproape 200 de persoane și instituții vor fi parte din acest proces, în care cei doi patroni și firma care administra stația GPL au fost inculpați.
Un an de la exploziile de la Crevedia
Pe 26 august se împlinește un an de la exploziile de la Crevedia, în urma cărora șase persoane și-au pierdut viața și alte 57 au fost rănite. Au fost trei explozii care au ras totul de pe fața pământului pe o suprafață importantă și au provocat pagube imobilelor din apropiere. Circa 3.000 de persoane au fost strămutate din cauza distrugerilor la case, ce le puneau viața în pericol.
Incendiul din Colectiv, în care 64 de tineri și-au pierdut viața iar numărul răniților a fost de 185, a avut aproape 400 de părți citate în sala de tribunal, precum și 12 arestări. Dosarul a fost finalizat după aproape opt ani, iar despăgubirile totale au depășit 60 de milioane de euro.
Spre deosebire de Colectiv, unde banii au fost plătiți de către statul român, cel puțin până la recuperarea de la ceilalți condamnați, la Crevedia singurii care ar putea să achite despăgubirile sunt cei doi patroni, Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, precum și de societatea pe care aceștia o dețin, Flagas SRL.
Aceștia sunt cercetați pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru și nerespectarea măsurilor legale de securitate în muncă. În prezent, ei se află sub control judiciar. Mai multe imobile și conturi bancare ale patronilor și firmei au fost puse sub sechestru. Prejudiciul calculat de procurori se apropie de 53 de milioane de euro.
Ce spun procurorii în rechizitoriu
Înainte ca dosarul Crevedia să ajungă pe rolul Judecătoriei Răcari, magistrații trebuie să verifice legalitatea și regularitatea sesizării instanței cu rechizitoriul. În această etapă, judecătorii pot decide dacă inculpații vor fi judecați sau, din contră, dosarul va fi retrimis la Parchet pentru refacerea actelor de urmărire penală.
sursa aici