Astronomii au descoperit o stea de 30 de ori mai mare decât Soarele, care ar putea conduce la o regândire a teoriilor privind evoluţia stelelor, relatează Space.com, potrivit agerpres.ro.
Steaua, denumită J0524-0336, situată la o distanţă de aproximativ 30.000 de ani-lumină de Pământ, are o concentraţie neaşteptat de mare a elementului litiu în comparaţie cu Soarele, la vârsta sa actuală, sau cu alte stele cu vârste la fel de înaintate.
Acest aspect este de interes pentru înţelegerea modului în care stelele generează elemente mai grele prin fuziune nucleară, în condiţiile în care litiul este un element uşor.
Modelele actuale sugerează că elementele uşoare se pierd prin acest proces în favoarea elementelor mai grele, precum carbonul şi oxigenul. J0524-0336 este bogată în litiu şi săracă în elemente grele.
Astronomii au descoperit J0524-0336 în timp ce căutau stele mai vechi în Calea Lactee. Această stea se află în ultimele etape ale vieţii sale, ceea ce înseamnă că este clasificată drept o „stea evoluată”, şi creşte în dimensiune, ceea ce o face şi mai strălucitoare.
În urma descoperirii acestei stele, cercetătorii au început să studieze compoziţia ei chimică folosind o metodă numită spectroscopie.
Deoarece diferite elemente emit şi absorb lumină la lungimi de undă ce le sunt caracteristice, examinarea emisiei de lumină a unei stele poate dezvălui compoziţia ei şi raportul dintre elementele pe care le conţine.
„Am descoperit că J0524-0336 conţine de 100.000 de ori mai mult litiu decât Soarele la vârsta sa actuală”, a declarat Rana Ezzeddine, conducătoarea echipei şi cercetătoare la Universitatea din Florida, Statele Unite.
„Această cantitate sfidează modelele predominante privind modul în care evoluează stelele şi poate sugera un mecanism necunoscut până acum pentru producerea sau păstrarea litiului în stele”, a adăugat ea.
sursa aici