joi. dec. 12th, 2024

Pentru pensionari a rămas în continuare o enigmă cuantumul pensiilor rezultate după recalculcularea de la 1 septembrie. Mulți seniori încă se întreabă ce pensie vor primi începând cu toamna acestui an.

Cu toatea acestea, oficialii de la ministerul Muncii, în frunte cu Sorina Bucura Oprescu susțin sus și tare că nicio pensie nu va scădea de la 1 septembrie. Indiferent de valoarea rezultată după recalculare, rămâne în plată cuantumul mai mare.

Ce pensie primește un senior care a muncit 40 de ani pe 4.000 de lei

Din cei aproximativ cinci milioane de pensionari, 3 milioane vor primi o pensie majorată, în timp ce restul nu vor încasa nimic în plus. Totuși, pentru a desluși tainele recalculării, jurnaliștii de la Newsweek au simulat un calcul de pensie pentru un senior care a muncit 40 de ani cu o remunerație lunară netă de 4.000 de lei.

Înainte de a face orice precizare, trebuie menționat că punctul de referință în baza căruia se vor calcula pensiile este de 81 de lei. Așadar, potrivit legislației în vigoare, valoarea punctajului lunar se obține prin  împărțirea venitului brut lunar realizat la salariul mediu brut folosit pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, adică 6.789 de lei.

Formula de calcul

Pentru un net de 4.000 de lei, valoare brută este de 7.100 de lei. Prin urmare, acei 7.100 de lei se vor împărți la 6.788 ( valoarea salariului mediu brut folosit pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat), de unde rezultă un punctaj de 1,05 puncte pe lună.

Prin urmare, pentru un pensionar care a lucrat 40 de ani, formula de calcul pentru stabilirea pensiei este următoarea: Punctele de contributivitate sunt 40 ani * 1,05 puncte/an = 42 puncte. Se adaugă punctele de stabilitate pentru a stimula rămânerea pe piața muncii:

  • 5 ani * 0,5 puncte/an (intervalul 26-30 ani) = 2,5 puncte;
  • 5 ani * 0,75 puncte/an (intervalul 31-35 ani) = 3,75 puncte;
  • 5 ani * 1 punct/an (intervalul 36-40 ani) = 5 puncte.

Astfel în cazul nostru rămâne rezultă 11, 25 puncte de stabilitate, ca urmare celor 40 de ani în piața muncii.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *