Administrația Națională de Securitate Nucleară a Statelor Unite a anunțat pe 20 iulie că, în septembrie 2023, SUA aveau în depozite un total de 3.748 de focoase nucleare. Acestea sunt informații care au fost ţinute ascunse timp de ani de zile și care au fost solicitate cu insistență autorităților americane de către Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS), care până acum a fost singura care a furnizat estimări ale dimensiunii arsenalului nuclear al principalei puteri militare a lumii.
SUA au dezmembrat peste 12.000 de focoase nucleare în 20 de ani
În același timp, FAS a lăudat decizia SUA de a face publice aceste informații și a cerut celorlalte puteri nucleare ale lumii să dezvăluie dimensiunea arsenalului lor nuclear. Pe lângă SUA, ţările care deţin de asemenea arme nucleare sunt Rusia, China, Regatul Unit, Franța, India, Pakistan și Coreea de Nord. Este aproape sigur că le deţine şi Israelul, chiar dacă nu a confirmat-o niciodată oficial, iar Africa de Sud, Ucraina și Kazahstan au avut cândva arme nucleare, dar au renunțat voluntar la ele. Dintre ele, doar Africa de Sud și-a dezvoltat armele în mod independent, în timp ce Ucraina și Kazahstanul le-au moștenit după prăbușirea URSS.
În ceea ce-i privește pe americani, ei nu au dezvăluit până acum dimensiunea inventarului lor de focoase nucleare, dar administrația Biden a decis să facă un pas către transparență care a fost stabilit încă din timpul mandatului lui Barack Obama.
În raportul său, FAS evidențiază şi alte câteva date interesante. În primul rând, aproximativ 2.000 de focoase nucleare din stocul american încă așteaptă să fie demontate (nu sunt incluse în această cifră de 3.748 de focoase operaționale sau potențial operaționale). Anul trecut, doar 69 au fost “demontate”, un număr extrem de mic dacă luăm în considerare că, din 1994 până în 2023, SUA au dezmembrat în total peste 12.000 de focoase nucleare.
sursa aici