sâm. iul. 13th, 2024

Duma de Stat a Rusiei a adoptat miercuri suspendarea participării delegaţiei Adunării Federale a Rusiei la lucrările Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE).

Decizia vine după ce România a interzis delegaţiilor din Rusia şi Belarus să participe la sesiunea anuală a organizaţiei, desfăşurată la Bucureşti în perioada 29 iunie – 3 iulie.

Documentul adoptat de Duma de Stat va fi trimis, printre altele, AP OSCE şi ONU, precizează agenţia oficială rusă TASS.

Anterior, declaraţia fusese adoptată de Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus.

Preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a declarat sâmbătă, în deschiderea celei de-a 31-a Sesiuni Anuale a Adunării Parlamentare a OSCE, găzduită de Parlamentul României, că autorităţile române au decis să nu permită participarea delegaţiilor Federaţiei Ruse şi Belarusului la această reuniune. „Misiunea noastră este securitatea şi cooperarea. Cine subminează în mod activ şi deliberat securitatea în Europa, nu poate avea pretenţia să participe la această Adunare”, a punctat Ciucă.

Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a reacţionat la Moscova declarând că refuzul vizelor pentru delegaţia rusă are legătură cu „frica de adevăr”. La rândul său, preşedinta Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienko, a însărcinat Comisia pentru afaceri externe să pregătească pentru sesiunea plenară a parlamentului rus din 3 iulie un proiect de decizie privind suspendarea participării delegaţiei ruse la lucrările AP OSCE. Ea a subliniat că, simultan cu decizia privind suspendarea participării la lucrările Adunării, va fi luată o decizie privind suspendarea plăţilor efectuate de Federaţia Rusă către AP OSCE, notează TASS.

În declaraţia adoptată miercuri, parlamentarii ruşi constată că apelurile repetate adresate către conducerea AP OSCE şi membrilor săi de a reveni la un dialog interparlamentar egal rămân fără înţelegere şi răspuns adecvat.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *