România va avea, de la toamnă, salariul minim european. Teoretic, va fi stabilit pe baza unor indicatori clari, economici, așadar nu va mai sta în pixul politicienilor și in promisiunile lor electorale.
Noul salariu minim se va raporta la jumătate din salariul mediu și va fi influențat de inflație și de productivitatea muncii. Potrivit studiilor, acum, salariul minim este mai puțin de jumătate din cel mediu și nu asigură nici pe departe un trai decent.
O directivă europeană pe care ne-am angajat să o aplicăm și la noi prevede ca salariul minim european să fie socotit în funcție de un coș de bunuri și servicii la prețuri reale, pentru a determina costul vieții. Fiecare țară ar avea astfel propriul salariul minim european care să asigure un trai decent.
În prezent, salariul minim nu acoperă nevoile unui român pentru a trăi decent, așa cum cere directiva europeană. De luna viitoare, salariul minim net va fi aproape 2400 de lei, dar calculele specialiștilor arată că, pentru un trai decent, un adult singur are nevoie o sumă mai mare cu 1400 de lei – în total, de 3800 de lei pe lună. De atâția bani e nevoie pentru mâncare, casă, îmbrăcăminte, educație, recreere și pentru un fond de economii.
Calculul nu ar mai fi unul electoral, ci bazat pe indicatori economici, spun specialiștii.
Potrivit unei variante de lucru, calculul salariului minim european va fi făcut având ca punct de referință 50% din salariul mediu național. Vor fi luați în considerare și alți doi indicatori – puterea de cumpărare și productivitatea muncii.
Ștefan Guga, cercetător, Syndex România: „Directiva europeană spune că un asemenea coș e un instrument mai potrivit decât orice prag. Autoritățile din România ignoră în continuare faptul că avem un astfel de instrument, asta pentru că avem o diferență și mai mare între salariu și acest coș de consum. Fiecare stat are o libertatea foarte mare în transpunerea directivei respective, cum va trasa propria politică. Salariul minim a crescut mai mult decât inflația, dar foarte puțin.”
Din iulie, chiar dacă salariul minim pe economie va crește și va aduce 280 de lei în plus față de acum, tot va însemna mai puțin de jumătate din salariul mediu net.
Adrian Codirlașu, economist: „E și destul de multă evaziune fiscală, guvernul știe și de aici creșterea de salariu minim. Mai sunt și acele persoane care chiar lucrează pe salariul minim și care au fost puternic afectate de inflație. Pe salariu minim în general economia privată angajează și nu sectorul public.”
Intenția Guvernului este ca salariul minim european să fie introdus anul acesta, până în noiembrie. Executivul va discuta în următoarea ședință un proiect de lege în acest sens.
sursa aici