mie. iul. 24th, 2024

România va dona Ucrainei un sistem Patriot, pentru că vecinii de la est să facă față atacurilor masive ale Federației Ruse, în special asupra civililor. Decizia a fost luată joi la Palatul Cotroceni, de Consiliul Suprem de Apărare a țării.

Armata noastră va rămâne cu două sisteme operaționale, care ne pot apăra de eventuali inamici, și va dona unul dintre celelalte două, care nu sunt încă în funcţiune.

Responsabilii au condiţionat însă cedarea sistemului Patriot de continuarea negocierilor cu Statele Unite. Scopul este să obţinem un sistem similar sau echivalent, vital pentru protejarea spaţiului nostru aerian.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis că România să doneze Ucrainei un sistem Patriot de apărare antiaeriană după ce Ministerului Apărării Naționale a analizat impactul asupra securității naționale. Potrivit unor surse militare, Statul Major al Apărării nu ar fi recomandat această donație. CSAT-ul susține însă că va fi făcută dar este condiționată de continuarea negocierilor cu aliații, în special cu Statele Unite.

„Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create” se arată într-un comunicat al CSAT.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *