lun. iun. 17th, 2024

Avem Cod portocaliu de furtuni în nordul țării, iar meteorologii anunță furtuni și ploi cu tunete și fulgere, iar în sud este anunțat un Cod portocaliu de caniculă.  

Până miercuri seara, în 16 județe temperatura va ajunge și la 37 de grade la umbră.

Atmosfera de afară este extrem de încinsă, a început să crească temperatura de duminică. Deja, valoarea de 37 de grade la umbră s-a atins atât în București, la stația Filaret, dar și pe la Zimnicea, mai aproape de Dunăre.

De asemenea, atmosferă încinsă în plin soare, vă dați seama, este o temperatură mult mai mare din cauza umezelii din aer. Corpul nostru resimte o temperatură, spun specialiștii, de până la 40-41 de grade Celsius. Acest cod portocaliu a fost prelungit, așadar, de meteorologi.

Dacă duminică vorbeam de 10-12 județe, luni vorbim de 16 și codul este valabil până miercuri, la ora 10:00 când temperaturile continuă să crească. De 17 ani nu a mai fost atât de cald în Capitală. Cu temperaturi atât de mari, atunci se atingeau aproximativ 39 de grade Celsius.

Așadar, suntem la nici 2 grade diferență de un record de temperatură pentru luna iunie, de mai bine de 100 de ani nu s-au atins în luna iunie 40 de grade Celsius și ne apropiem și de acest record absolut pentru luna iunie, ținând cont că marți, spun meteorologii, va fi și mai cald de atât.

În noaptea de luni spre marți, temperatura în zonelw vizate de codul portocaliu de caniculă nu o să scadă sub 20 de grade așadar, avem nopți tropicale. Între timp, în partea de nord a țării, cu ora 15:00, au început să apară vijelii.

Este un cod portocaliu în vigoare până la ora 23:00 când meteorologii preconizează că s-ar putea să vorbim de ploi bogate cantitativ. În unele zone, 50 de litri pe metrul pătrat este foarte mult. Totodată, spun meteorologii, nu este exclus să cadă grindină de dimensiuni medii și mari, așa că aveți mare grijă dacă trebuie să ieșiți neapărat din casă în aceste zone.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *