lun. iun. 17th, 2024

Bărbatul acuzat de atacarea şi rănirea gravă a premierului slovac Robert Fico, poetul Juraj Cintula, şi-a motivat politic gestul, printr-un dezacord cu politica Guvernului.

El a declarat că nu a vrut să-l omoare şi că îşi regretă gestul, potrivit unui gest obţinut joi de AFP.

Robert Fico a fost împuşcat cu patru gloanţe săptămâna trecută, în timp ce-şi saluta susţinătorii, după o reuniune delocalizată a Guvernului la Handlova, un oraş situat în centrul Slovaciei.

Starea sa era joi ”gravă, dar stabilă”, potrivit spitalului.

Atacatorul, identificat de presa slovacă ca fiind Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, a fost arestat imediat de gărzile de corp ale lui Robert Fico.

Sâmbătă, un tribunal l-a plasat în detenţie preventivă cu privire la tentativă de omor cu premeditare.

”La interogatoriu, el a declarat că nu era de acord cu politica Guvernului actual”, se arată într-o hotărâre întocmită sâmbătăă de către judecătorul Roman Puchovsky.

Atacatorul regretă gestul făcut și vrea să-și ceară scuze

Documentul a fost transmis AFP sub formă anonimizată prin e-mail de către o purtătorare de cuvânt a Tribunalului Penal specializat din Pezinok, la nord-est de Bratislava, unde atacatorul a comăpărut sâmbătă, Katarina Kudjakova.

Atacatorul reproşează Guvernului lui Robert Fico desfiinţarea biroului procurorului special, atacuri împotriva presei, oprirea ajutorului militar destinat Ucrainei şi politica sa faţă de Uniunea Europeană (UE).

El a ”repetat că nu voia să-l ucidă pe (Robert Fico), ci că voia să-l rănească şi să-i facă rău sănătăţii, că a ţintit în partea de jos a torsului şi că, în opinia sa, l-a împuşcat în partea de jos a torsului”, scrie judecătorul.

”El îşi dă seama că a acţionat într-un mod întru totul inadmisibil, că nu ar fi trebuit să rănească victima. El ar fi trebuit să-i dea cartea pe care a pregătir-o pentru el”, scrie el.

Potrivit judecătorului, bărbatul şi-a regretat fapta şi vrea să-i prezinte scuze premierului.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *