mie. iul. 17th, 2024

Introdus în anul 2013, cardul de sănătate avea, inițial, o valabilitate de cinci ani de la data emiterii. Ulterior, au fost făcute câteva modificări în ceea ce privește perioada de valabilitate. Află, mai jos, ce este cardul de sănătate, ce informații conține și ce valabilitate are cardul de sănătate.  

Ce este cardul de sănătate, de fapt? 

În prezent, fiecare persoană asigurată la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) primește un card de sănătate. Cu toate acestea, nu toți posesorii sunt conștienți de data expirării acestuia și de ce trebuie să facă în această situație.  

Cardul național de sănătate este un element cheie în sistemul medical din România. Rolul său principal este să asigure transparența și eficiența în gestionarea resurselor financiare din asigurările de sănătate, facilitând accesul pacienților la servicii medicale. 

Accesul la servicii medicale acoperite de sistemul de asigurări sociale de sănătate este condiționat de posesia cardului de sănătate. Acesta este emis pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, dar și pentru cei care devin asigurați ulterior emiterii inițiale a cardurilor. 

În România, conform legii în vigoare, copiii și adolescenții beneficiază de asistență medicală gratuită. Pentru a intra în posesia cardului, nu trebuie să urmezi vreo procedură complicată. Acesta este trimis titularilor prin poștă, iar angajații poștei se ocupă de livrarea cardului. La predare, ei solicită semnătura și prezentarea unui act de identitate. În cazul în care dorești ca altcineva să primească acest card în locul tău, trebuie să știi că va fi necesară o împuternicire.

Ce informații conține cardul de sănătate? 

Pentru a ști dacă o persoană are sau nu emis card de sănătate, poți verifica acest lucru intrând pe site-ul CNAS. Așadar, angajații pot beneficia e serviciile de bază și fără prezentarea cardului fizic.  

Cardul de sănătate conține informații esențiale, precum: numele, data nașterii, termenul de valabilitate, codul unic de identificare și numărul de identificare. La cererea pacientului, medicul de familie poate adăuga informații medicale suplimentare. 

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *