Instanța de arbitraj internațional și-a anunțat decizia în dosarul deschis de canadienii de la Gabriel Resources împotriva României, după ce, în deceniul trecut, nu li s-a mai permis să exploateze aurul de la Roșia Montană.
Potrivit ICSID – Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții, România nu trebuie să plătească despăgubiri. Dimpotrivă, canadienii trebuie să achite țării noastre cheltuieli de judecată și arbitraj în valoare de mai multe milioane de dolari.
Decizia a fost comunicată vineri, cu puțin timp înainte de miezul nopții (după fusul orar al României) și a nu fost anticipată la București.
„… Obligă reclamanții (firmele Gabriel Resources, n.r) să ramburseze pârâtului (statul român, n.r.) costul procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă (…) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.
Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30. 284.053,32 RON și 928.641,70 USD, împreună cu o dobândă (…) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.
Respinge toate celelalte pretenții formulate de părți„, se spune în decizia instanței.
Înainte de pronunțarea ICSID, responsabilii guvernamentali au avansat perspectiva plății, drept despăgubiri, a unei sume între două miliarde de dolari și 6,7 miliarde de dolari, adică valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey).
Decizia ICSID: România trebuie să primească de la Gabriel Resources bani reprezentând cheltuieli de judecată și arbitraj
„România a câștigat acest proces cu Roșia Montană. Nu va mai plăti niciun prejudiciu către canadienii de la Gabriel Resources.
Este o decizie neașteptată. Mai mult, firma care ar fi trebuit să facă exploatarea la Roșia Montană și care pretindea României achitarea unui prejudiciu de aproximativ 7 miliarde de dolari este acum obligată de instanța de arbitraj – ICSID – să achite cheltuielile de judecată.
sursa aici