sâm. apr. 13th, 2024

Curtea de Apel București (CAB) a rămas în pronunțare, în procedură de Cameră preliminară, în dosarul în care Liviu Dragnea și Cristi Burci sunt judecați pentru fapte de corupție în legătură cu vizita lui Dragnea în SUA din anul 2017. Aceasta este ultima procedură înainte de începerea judecății pe fondul cauzei. La CAB, Dranea este judecat de Adriana Pencea, cea care l-a eliberat din închisoare.

În aprilie 2023, dosarul a fost retrimis de Tribunalul București la DNA pentru refacerea rechizitoriului, după ce a eliminat probele strânse în colaborare cu FBI, respectiv audierea de către americani a lui Cristian Burci, Carlo Robert Burci (fiul lui Cristian Burci) şi Erica Hillard. După ce DNA a soluționat criticile judecătorului, cazul s-a întors la tribunal, care a dat undă verde judecății, dar inculpații au contestat măsura și astfel dosarul a ajuns la Curtea de Apel București.

Aici, dosarul a picat la un complet format din judecătorii Carmen Cristina Craiu și Laurențiu Modoran, un fost judecător de civil la Giurgiu, care a fost filmat în timp ce îndesa bani în sutienul unei dansatoare. Pe 1 noiembrie anul trecut, Modoran a fost promovat de la Tribunalul București la Curtea de Apel București ca judecător în materie penală.

Pe 5 februarie 2024, Craiu și Modoran au intrat în conflict pe cererile de probe ale inculpaților din dosarul lui Dragnea.  S-a constituit atunci un complet de divergență.

Complet fără dosare

Între timp, după ce Craiu împreună cu colega Mihaela Niță au atacat și câștigat la Tribunalul Argeș suspendarea unei hotărâri de colegiu prin care le era desființat completul, conducerea Curții de Apel a decis să le scoată pe cele două judecătoare din dosare.

Astfel, în cazul Dragnea/Burci Craiu a fost înlocuită cu celebra Adriana Pencea, o altă judecătoare care provine din Giurgiu. Pencea a dispus, pe când era președinta Tribunalului Giurgiu, eliberarea condiționată a lui Liviu Dragnea din închisoare și cea care a anulat condamnare la 7 ani închisoare a lui Puiu Popoviciu, acuzat de preluarea terenurilor USAMV într-un dosar cu un prejudiciu de 1 miliard de lei.

Dacă în componența Craiu/Modoran procesul lui Dragnea de la CAB s-a întins pe 14 termene de judecată, odată cu venirea lui Pencea în complet, cei doi au judecat și rămas în pronunțare într-un singur termen, pe 4 martie. Astfel, pe 20 martie, Pencea și Modoran sunt așteptați să pronunțe decizia finală în cameră preliminară în dosarul vizitei lui Dragnea în SUA.

Acuzațiile DNA

Pe 17 mai 2021, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi folosire a influenţei sau autorităţii în legătură cu prezenţa sa la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump de la începutul anului 2017.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *