sâm. ian. 25th, 2025

Primăvara este chiar după colț, iar românii așteaptă cu bucurie venirea primăverii. Luna martie aduce cu ea numeroase sărbători, iar doamnele și domnișoarele abia așteaptă să poarte, la mână sau în piept, un mărțișor. Fie că are formă de floare, fluture, bănuț sau potcoavă, micul obiect vestește sosirea primăverii. Și pentru că ne așteaptă o lună încărcată de tradiție și de frumos, haideți să descoperim împreună câteva legende uitate despre Mărțișor. 

Legende uitate despre Mărțișor. Ce să le povestești copiilor în luna martie 

Au mai rămas câteva zile până pe 1 Martie sau luna lui Mărțișor. Originile reale ale acestei sărbători de primăvară s-au pierdut în negura timpului, însă au rămas mărturie câteva legende frumoase, despre care vom vorbi mai multe în acest material. Dar, să o luăm cu începutul. Ce este, de fapt, mărțișorul? 

Mărțișorul este un mic obiect – floare, fluture, bănuț, potcoavă, trifoi, chipuri zâmbitoare – prins într-un șnur alb cu roșu, care este oferit pe 1 Martie ca un simbol al sosirii primăverii. Femeile obișnuiesc să îl poarte în piept pe tot parcursul lunii. Tradiția asociază legenda cu Baba Dochia, o femeie care a trăit cu mulți ani în urmă.

Legenda Babei Dochia  

Legenda începe cu Dragobete, fiul Babei Dochia, care s-a căsătorit în ascuns cu o tânără. Fiind o soacră rea, Baba Dochia își trimitea nora în fiecare an, de 1 Martie, la râu cu lână albă și neagră pentru a le spăla, până când cea neagră devenea albă, iar cea albă, neagră.  

Legende uitate despre Martisor
Legende uitate despre Martisor

Fata a încercat fără rezultat să le spele, până când mâinile au început a-i sângera, iar ochii a-i lăcrima. Impresionat de durerea, dar și de curajul fetei, Dumnezeu s-a hotărât s-o ajute. El i-a dat o floare și i-a spus să o pună în apa în care spăla lâna, pentru a schimba culorile conform cerințelor Babei Dochia.  

După ce a terminat de spălat lâna, fata și-a pus floarea în păr și s-a întors acasă. Văzându-i floarea din păr, Baba Dochia a crezut că a venit primăvara și e de mers cu caprele și cu oile. Atunci, baba a luat pe ea 12 cojoace, dar pentru că vremea s-a încălzit, a tot aruncat câte unul. Când a ajuns sus, s-a pornit un îngheț mare, iar Baba Dochia a fost transformată în stană de piatră, împreună cu oile ei.  

Legende uitate despre Mărțișor: Lupta dintre Primăvară și Iarnă 

O altă legendă spune că, într-un an, pe 1 Martie, Primăvara a văzut, la marginea pădurii, un ghiocel care se chinuia să iasă din zăpadă. Vrând să-l ajute, Primăvara a începuît să dea la o parte zăpada înghețată și crengile uscate, pentru a-i oferi ghiocelului spațiul necesar să se dezvolte.  

Acest lucru a supărat Iarna, care și-a trimis solii – vântul și gerul – pentru a-l distruge pe micul ghiocel. Pentru a-l proteja de îngheț, Primăvara l-a adăpostit sub mâinile ei, rănindu-se în mărăcini. Cu toate acestea, nu l-a putut salva, iar ghiocelul a înghețat. Însă, picăturile de sânge prelinse din mâinile Primăverii pe frunzele lui l-au readus la viață. Primăvara a învins astfel lupta cu Iarna. 

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *