sâm. apr. 13th, 2024
  • Pe 1 octombrie expiră mandatul lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO, postul diplomatic de vârf al NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis în februarie 2023 că nu intenționează să își reînnoiască mandatul.

După anunțul lui Stoltenberg de la începutul anului trecut, la sediul central de la Bruxelles au apărut din nou speculații privind numele celui de-al 14-lea secretar general al Alianței. Președintele Româneie, Klaus Iohannis, este unul dintre candidații pentru a-l înlocui pe Stoltenberg.

Contracandidații lui Iohannis

Klaus Iohannis și-a manifestat încă din 2022 intenția de a ocupa o poziție în structurile politice internaționale. Jens Stoltenberg se află în fruntea NATO din 2014. Un alt candidat anunțat este premierul olandez Mark Rutte. El este susținut de SUA, Germania și Marea Britanie, conform publicației americane Bloomberg.

Un diplomat NATO citat de publicația DW, care a dorit să rămână anonim, susține o femeie din statele baltice, argumentând cu amenințările actuale din partea Rusiei. În discuție ar putea fi premier estonian Kaja Kallas sau șefa guvernului lituanian Ingrida Simonyte. O femeie provenind din țările de pe flancul estic ar primi cu siguranță și sprijinul Poloniei, a cărei importanță militară în cadrul NATO este în creștere. Zuzana Caputova, președinta Slovaciei, este și ea în cărți. Țara ei are o graniță directă cu Ucraina iar nominalizarea ei ar putea fi interpretată ca un act de solidaritate.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *