Porturile românești vor fi extinse pentru a primi o cantitate mai mare de cereale ucrainene, lucrările urmându-se să se desfășoare în ritm accelerat.
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a semnat un ordin prin care este aprobată o schemă de ajutor de stat prin care este stimulată construirea de instalații portuare pentru încărcarea, descărcarea și depozitarea mărfurilor de la porturile românești de la Dunăre și Marea Neagră, astfel încât să poată primi o cantitatea cât mai mare de produse din Ucraina. Scopul schemei de ajutor nu este legat doar de cerealele ucrainene, investițiile realizate urmând să fie folosite și în cadrul procesului de reconstrucție postbelică a Ucrainei.
Măsură pentru ușurarea exporturilor de cereale ucrainene
Bugetul alocat schemei de ajutor de stat este de 126.000.000 de euro, din care jumătate este furnizată de către Uniunea Europeană, prin Fondul de coeziune prin Programul Transport 2021—2027, iar cealaltă din fonduri de la bugetul de stat.
„Se are în vedere acordarea de ajutoare de stat pentru investiții în suprastructura porturilor maritime și interioare din România aflate la granița estică a Uniunii Europene (UE), afectate de fluxurile de marfă ale Ucrainei (Constanța, Galați și Giurgiu)/ în porturile situate de-a lungul Canalului Dunăre—Marea Neagră (inclusiv Poarta Albă—Midia—Năvodari), de-a lungul Canalului Sulina sau în porturile din zonele Midia și Mangalia (parte a Portului Constanța) pentru a facilita expedierea produselor, în special agricole, din Ucraina și accesul Ucrainei la piețele internaționale și la lanțurile de aprovizionare globale, prin integrarea acestor porturi în lanțuri eficiente de transport și de logistică, dar și pentru creșterea volumului de mărfuri manipulate în porturi”, se spune în actul normativ publicat, joi, în Monitorul Oficiale.
Obiectivele schemei de ajutor sunt consolidarea unei rute logistice care să reducă efectele blocadei navale instituite de flota militară rusă din Marea Neagră asupra porturilor ucrainene. Prin creșterea capacității de încărcare/ descărcare și depozitare a porturilor românești va putea crește volumul de marfă care vine din Ucraina sau merge către țara vecină. Cerealele ucrainene ar putea ajunge mai ușor pe piețele internaționale, lucru important pentru guvernul de la Kiev care obține venituri importante de pe urma exportului de produse agricole.
sursa aici