sâm. apr. 20th, 2024

Aleksei Navalnîi, politician rus proeminent și cel mai cunoscut opozant al regimului președintelui Vladimi Putin, a murit în închisoare, în Rusia. Decesul vine cu câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia.

Informația, transmisă de presa internațională, este confirmată de serviciul penitenciar rus.

Navalnîi avea 47 de ani și a fost condamnat de regimul rus la pedepse ce însumează zeci de ani de închisoare.

Ultima condamnare, care i-a adus 19 ani în spatele gratiilor, a fost pronunțată anul trecut pentru „extremism”.

Serviciul Federal Penitenciar al Rusiei a anunțat că trimite o comisie la colonia penitenciară nr. 3 din districtul Yamal-Nenets, unde a murit Alexei Navalnîi.

Conform surselor din sistemul penitenciar, lui Navalnîi, care a acuzat mai multe probleme de sănătate de când a fost încarcerat, i s-ar fi făcut rău, după o plimbare în curtea închisorii.

Fondator al Fundației Anti-Corupție și supraviețuitor al unei tentative de otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok, pentru care apropiații săi au învinuit serviciul secret FSB, cel mai cunoscut oponent al lui Vladimir Putin pe plan intern și internațional a fost, la finele anului trecut, protagonistul unui episod straniu.

El a dispărut timp de trei săptămâni în sistemul rus de închisori, pentru ca apoi să reapară în colonia penitenciară din Yamal-Nenets.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *