lun. iun. 17th, 2024

Avionul în care se afla Evgheni Prigojin s-a prăbușit miercuri după amiaza. Liderul Wagner a fost declarat decedat, la fel și apropiatul său care îl însoțea, însă există o serie de voci care nu exclud ipoteza unui plan foarte minuțios pregătit în care moartea lui Prigojin nu este altceva decât o înscenare.

Moartea lui Evgheni Prigojin, o înscenare

Anunțul decesului lui Evgheni Prigojin a fost neașteptat. Există, totuși, analiști politici, care consideră că întregul eveniment este, de fapt, o înscenare.

Decesul său vine al două luni de la tentativa eșuată de lovitură de stat în Rusia. Deși ieșind vizibil din grațiile lui Putin, președintele rus nu i-a făcut nimic.

Pe lângă că nu l-a tras la răspundere, liderul de la Kremlin l-a lăsat pe Evgheni Prigojin să meargă liber prin Rusia.

El a fost, totuși, exilat în Belarus. Din această cauză, unii analiști politici nu exclud ca incidentul aviatic să fie, de fapt, o înscenare. În acest fel, liderul Wagner ar putea să se bucure de exil în liniște.

Prigojin folosea pseudonime

Analistul politic Keir Giles aduce în atenția oamenilor faptul că fostul bucătar al lui Putin călătorea de multe ori sub un pseudonim.

De altfel, existau și oameni care călătorea sub numele lui, fiind o măsură de securitate luată de liderul Wagner.

„Rămâne de văzut dacă acesta este de fapt șeful Wagner sau cineva care călătorea sub numele de Evgheni Prigojin. Știm că Prigojin obișnuia să folosească pseudonime, dar în același timp avea și persoane care-i foloseau numele în călătorii, o măsură de securitate pe care acesta o lua”, spune el.

Niciun comentariu de la Putin
În timp ce reacția internațională la moartea anunțată a șefului Wagner a fost rapidă, președintele Rusiei nu a făcut încă niciun comentariu.
Putin asista la un concert televizat public în onoarea celei de-a 80-a aniversări a bătăliei de la Kursk în momentul în care s-a raportat că avionul lui Prigojin s-a prăbușit miercuri seara.
Putin nu a menționat prăbușirea, care a avut loc la exact două luni după ce mercenarii wagnerieni au organizat o rebeliune armată împotriva armatei ruse.
În momentul revoltei, Putin a declarat că Wagner „a trădat Rusia și va răspunde pentru asta”.

Dispariția lui Prigojin, ordonată de Putin
Daniel Hoffman, un fost ofițer operativ de rang înalt al CIA, a declarat că nu are „nicio îndoială că Prigojin și-a găsit sfârșitul într-un accident de avion la ordinul lui Putin”.
Hoffman a declarat că el crede că liderul Wagner nu a fost arestat după revolta sa eșuată din iunie „pentru a-i da un fel de fals sentiment de siguranță, de libertate de mișcare, astfel încât să-l poată împușca”.
Memorial lângă fostul sediu Wagner din Sankt Petersburg
Un memorial improvizat a fost amenajat în apropierea fostului sediu al Wagner din Sankt Petersburg, în urma morții lui Prigojin.
Oamenii au depus flori și au aprins lumânări. Alții au lăsat la memorial amintiri cu logo-ul Wagner.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *