Un nou val de COVID-19 a lovit România! Chiar când românii răsuflau ușurați că pandemia a trecut, iată că un cercetător vine cu vești teribile! Acesta susține că ne aflăm deja în cel de-al doilea val de COVID-19 de anul acesta!
Un nou val COVID-19 în România
Așadar, se pare că virusul care a îngrozit o lume întreagă nu a dispărut niciodată din România! Mai mult, în prezent românii se confruntă deja cu cel de-al doilea val de coronavirus de anul acesta! O spune cercetătorul Octavian Jurma, care a explicat totodată și când va fi atins vârful de îmbolnăviri.
”Avem confirmarea că a debutat și în România al doilea val endemic din acest an. Astăzi am înregistrat a doua săptămână de creștere consecutivă a numărului de cazuri noi de COVID-19. Avem astfel confirmarea că a debutat și în România al doilea val endemic din acest an. Am adăugat și un grafic care surprinde ultimul val epidemic (Valul 6 – BA.5) din vara anului trecut, al cărui vârf a atins aproape 57.000 de cazuri săptămânale”, anunță cercetătorul Octavian Jurma.
La câte cazuri de infectări se va ajunge
Octavian Jurma a spus și când se așteaptă ca vârful de infectări să atingă apogeul. În plus, a spus și ce forme de coronavrus circulă în prezent pe teritoriul țării noastre.
”Prin comparație, atât vârful primului val endemic din această iarnă/primăvară a fost de 7x mai scăzut, cât și nivelul de debut al noului valul de vară/toamnă este 4x mai mic decât debutul Valului 6. Având în vedere că acest val debutează cu aproape 2 luni mai târziu decât valul omolog de anul trecut, ne putem aștepta ca vârful să fie atins la finalul lunii septembrie sau cel târziu în octombrie și să atingă un maxim de peste 10.000 de cazuri noi pe săptămână, dar să nu depășească 30.000 de cazuri noi săptămânale.
Probabil că valul va fi dominat de roiul care are mutația F456L, între care sunt versiuni ca EG.5.1, FL.1.5.1 și XBB.1.16.6. Dintre acestea, varianta EG.5.1 (XBB.1.9.2.5.1 alias „Eris”) pare să aibă un avantaj semnificativ, dar nu decisiv și probabil circulă deja în România.
Sunt estimări foarte generice pentru că nu cunoaștem încă dinamica endemică și nici ce tulpini circulă acum în România din cauza nivelului primitiv de testare și secvențiere. În apărarea Ministerului Sănătății, când ai femei care îți nasc pe stradă și azile de exterminare a batrânilor, monitorizarea COVID-19 devine o problemă minoră prin comparație”, a mai spus cercetătorul.
sursa aici