lun. iun. 17th, 2024

Ciclonul care a făcut prăpăd în Slovenia se îndreaptă către România. Temperaturile vor scădea brusc și sunt așteptate furtuni puternice și posibil tornade.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, în exclusivitate la Antena 3 CNN, cum va evolua vremea în următoarele zile, în România, sub efectul acestui ciclon care a provocat adevărate ravagii în drumul lui. 

”În continuare suntem sub influența unui transport de aer mai rece, un transport de aer nu doar la suprafață, ci și în atmosfera medie, astfel încât în următoarele zile, în majoritatea zonelor din țară vom avea temperaturi mai răcoroase decât cele cu care am fost obișnuiți până acum. 

Pot apărea tornadele

Nu se pot face predicții pentru apariția tornadelor. Dar ele ar putea să apară, urmărim actualizările și ale prognozelor dar și ale acelor prognoze cu anticipare imediată, nowcasting-urile care ne dau detalii mult mai bune chiar dacă cu foarte scurt timp înainte”, a explicat Roxana Bojariu la Antena 3 CNN. 

„Avem toată gama de fenomene care însoțesc instabilități puternice. Este o situație în care România este la contactul a două mase de aer cu temperaturi opuse. Avem influența unui câmp de presiune joasă care aduce aer foarte rece din spre nord-vestul Europei. 

Masa de aer rece a intrat deja în România

Practic, masa de aer rece deja a intrat în România și la contactul ei cu masa caldă avem aceste instabilități foarte puternice. Avem încă zone cu deficit de apă în sol, unde vom avea secetă, dar și zone unde oamenii se vor confrunta cu inundații. 

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *