mie. iul. 17th, 2024

Președintele Klaus Iohannis a avut, luni la prânz, o prima reacție în legătură cu atacul rusesc cu drone asupra porturilor ucrainene Ismail și Reni din apropierea graniței României. Atacul rusesc cu drone kamikaze a avut loc la primele ore ale dimineții de luni și a vizat cu precădere infrastructura din Reni, unul dintre cele trei porturi principale ale Ucrainei la Dunăre. situat la numai 20 de kilometri de România.

Iohannis condamnă atacurile rusești din apropierea granițelor României

„Condamn cu fermitate recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe #Dunăre, foarte aproape de România. Această escaladare recentă prezintă riscuri serioase pentru securitatea din #Marea Neagră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul cerealelor ucrainene și, prin urmare, securitatea alimentară globală”, a postat pe pagina sa de Twitter, Klaus Iohannis.

Atacul a durat patru ore și s-a soldat cu șase persoane rănite și cu distrugerea unui rezervor de depozitare a cerealelor și avarierea altor elemente de infrastructură.

Un incendiu a izbucnit într-una dintre instalațiile de producție, dar a fost stins rapid, susțin surse ucrainene.

Trei drone au fost distruse de forțele antiaeriene, deși „unele au reușit să treacă”, a declarat, Serghei Bratciuk, purtător de cuvânt al Administrației militare din regiunea Odesa.

Reacția lui Klaus Iohannis după atacul rușilor de la granița României

La rândul său, și premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile aeriene ale forțelor armate rusești asupra țintelor civile și infrastructurii critice din Ucraina. În acest sens, Marcel Ciolacu a cerut Rusiei să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene.

„Aceste acțiuni continuă seria atacurilor aeriene ale forțelor armate ruse asupra obiectivelor civile din regiunea Odesa, intensificate după decizia unilaterală a Federației Ruse de a-și suspenda participarea la Inițiativa privind Cerealele la Marea Neagră. Facem apel la Federația Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene. Țintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenției Federației Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către piețele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială și punând astfel în pericol numeroase persoane”, a afirmat Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat al Guvernului României.

El a mai precizat că România va continua să sprijine Ucraina.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *