Peștele este unul dintre cele mai consumate alimente de către români. De obicei, când aleg să-l prepare aceștia optează pentru clasica rețetă de pește prăjit cu mujdei și mămăliguță. Însă, de cele mai multe ori, gospodinele întâmpină unele dificultăți în realizarea acestei rețete.
Pe cât de cunoscută este această rețetă, pe atât de multe probleme le poate crea gospodinelor. De multe ori, peștele fie iese prea uscat sau fie prea uleios. Bucătarii susțin că peștele care este uscat a fost gătit mult prea mult. Pentru a evita astfel de situații, bucătarii vin cu o serie de sfaturi menite să le ajute gospodinele aflate în impas. Un rol important îl joacă faina, care amestecată cu un anumit ingredient îi poate oferi un gust bun dar și o crustă crocantă.
Dacă ești începător și nu cunoști prea bine tainele gătitului, îți recomandăm să alegi un pește precum linul sau carasul. Unul dintre secretele care te va ajuta în obținerea unui preparat ca la carte este și mălaiului. Făina trebuie amestecată cu mălaiul.
Rețetă de pește prăjit cu mălai
După ce te-ai asigurat că nu omiți acest ingredient te poți apuca de gătit. Pentru realizarea acestui preparat o să ai nevoie de 2-3 pești proaspeți (caras, lin etc), sare, piper, mălai, făină albă, cca. 500 ml ulei pentru prăjit, mujdei, mămăligă și felii de lămâie.
Primul pas pe care trebuie să-l faci este curățarea peștelui de solzi. Ulterior, trebuie să îndepărtezi și branhiile. După ce peștele este curățat, acesta trebuie pus într-un prosop de hârtie. Următorul pas constă în condimentarea peștelui cu sare și piper. După ce îl condimentăm este important să-l lăsăm puțin timp, măcar 10 minute.
După ce peștele și-a luat condimentele necesare, acesta trebuie dat prin făină și mălai. După ce excesul este îndepărtat, acesta poate fi pus într-o tavă.
În paralel, se pune pe foc o tigaie. Nelipsit din tigaie nu trebuie să fie uleiul, care va măsura 2-3 degete. După ce uleiul ajunge la temperatura de 170 de grade, peștele poate fi pus in tigaie. După peștele s-a prăjit, acesta poate fi scos din tigaie cu ajutorul unui clește. Peștii scoși din tigaie se pun pe un șervețel de hârtie. Astfel, se poate scăpa de surplusul de ulei.
După ce peștele este gătit, vă puteți apuca de mujdeiul de usturoi. Pentru realizarea mujdeiului de usturoi puteți opta pentru folosirea smântânii sau a sosului de roșii. Dacă toți pașii sunt respectați ca la carte, peștele va ieși gustos, iar gospodinele vor primi multe complimente.
sursa aici