Tuturor ni s-a întâmplat măcar o dată să fim revoltați de cantitatea de plastic, carton sau alte materiale folosite în momentul în care am plasat o comandă pentru un simplu burete de cosmetică, un creion sau pentru produse din industria pharma care conțineau o singură pastilă. Multe dintre asociațiile de proprietari din România nu au dezvoltat încă sisteme de colectare selectivă astfel că sunt cantități impresionante de materiale reciclabile care nu ajung la punctele de colectare. Impact.ro a stat de vorbă cu Geanin Șerban, președintele asociației OIREP Ambalaje, care spune că toată această risipă vine cu un cost pentru producător și firma de curierat.
„Ține de decizia producătorului sau a firmei de curierat, cu cât ambalaj împachetează produsul respectiv”
Guvernele pun mai mult accent pe atribuirea unor legi speciale, cum ar fi în cazul în care un produs deteriorat în timpul transportului, fabricantul trebuie să aibă responsabilitatea de reciclare a ambalajului sau a produsului. Problema însă se naște în lanțul de reciclare și la consumator, care trebuie să aibă o infrastructură dedicată nevoilor de reciclare a ambalajelor care ajung prin cumpărături directe sau online într-o gospodărie. Cantitatea de materiale folosite este însă responsabilitatea producătorului.
„Ține de decizia producătorului sau a firmei de curierat, cu cât ambalaj împachetează produsul respectiv. La nivel european există acea piramidă pentru deșeuri, și ar trebui încă din faza de design, de proiectare să fie cât mai puțin, astfel încât să scadă cantitatea de deșeu de ambalaj introduse în piață. Nu este în puterea noastră de a influența.
Există teoretic în România colectarea separată, mai ales dacă spuneți de bloc, mai mult sau mai puțin implementată și eficientă, ar trebui ca fiecare imobil să aibă acces la insule sqau posibilitatea de a se debarasa de ambalajul respectiv punându-l separat în funcție de materialul din care este confecționat. Asta intră în sarcina operatorului de salubritate, să pună la dispoziție infrastructura de colectare selectivă.”, spune specialistul.
sursa aici