mie. dec. 6th, 2023

Un șofer posesor al permisului de conducere pentru categoria B a intenționat să obțină și permisul pentru categoria CE, care îi dădea dreptul să lucreze și pe ansambluri de vehicule. După ce a urmat orele de curs aferente acesta s-a înscris pentru examinare și a fost respins la proba practică. Ce a urmat reprezintă o premieră pentru România prin decizia fără precedent a instanțelor de judecată.

Pentru că avea deja un permis de categoria B șoferul a trecut destul de ușor de sală, iar pe 14 martie 2022 a susținut proba practică. Atunci s-ar fi întâmplat câteva lucruri interesante: după numai 35 de minute, examinatorul a întrerupt proba și l-a declarat respins. Motivul – o serie de așa zise greșeli, pe care bărbatul susține că nu le-ar fi comis, dar pe care examinatorul le-a menționat în fișă. Și nu ar fi fost o singură eroare, ci mai multe.

Șoferul a fost depunctat cu 6 puncte pentru o presupusă „folosire incorectă a drumului, cu sau fără marcaje”, 9 puncte pentru „neasigurarea la schimbarea direcției de mers/părăsirea locului de staționare”, 21 de puncte pentru „neacordarea priorității vehiculelor și pietonilor care au acest drept (la plecarea de pe loc, în intersecții, în sens giratoriu, stație mijloc de transport în comun prevăzută cu alveolă, stație de tramvai fără refugiu pentru pietoni, trecere de pietoni)” și cu 21 de puncte pentru „intervenția examinatorului pentru evitarea unui pericol iminent/producerea unui eveniment rutier”.

Șoferul a contestat rezultatul

Conducătorul auto a contestat mai întâi rezultatul la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Botoșani. Și, surpriză, conducerea instituției a recunoscut, pe 1 aprilie 2022, că în urma vizualizării înregistrării video a probei practice, „au fost identificate diferenţe între greşelile comise de candidat şi cele consemnate de examinator pe anexa de examinare”. Ca urmare a acestui fapt, conducerea SPCRPCÎV Botoșani a anulat proba practică și i-a oferit posibilitatea bărbatului să susțină o nouă probă practică într-un interval de 30 de zile, se arată într-un material publicat de Monitorul de Botoșani.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *