lun. sept. 25th, 2023

Mai multe alimente de bază precum untul, uleiul sau zahărul au suferit creșteri importante de preț în ultima perioadă. Din această cauză, multe dintre alimentele se află acum pe lista produselor de lux. Cât a ajuns să coste un banal pachet de unt?

Conform datelor prezentate de Institutului Național de Statistică, cele mai mari creșteri de prețuri au fost înregistrate la zahăr (63%), unt (45%), ulei (37%), margarină (36%) și ouă (35%).

Cât a ajuns să coste un pachet de unt?

Din această cauză, multe dintre alimentele considerate de bază în trecut se află acum pe lista produselor de lux. Astfel, un banal pachet de unt a ajuns să coste peste 22 de lei, din cauza scumpirilor. 

Surprinzător este faptul că unii comercianți au ales să pună pachetele de unt într-un dispozitiv antifurt.

„Unt President în supermarket cu dispozitiv antifurt la prețul de 22 de lei și 99 de bănuți! Așa o fi și-n Franța?”, arată o postare realizată de Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

Inflația rămâne ridicată în România

Motivul pentru majorarea prețurilor este în principal criza energetică. Potrivit estimărilor BNR, inflația își va menține nivelul ridicat, însă va scădea sub 10% în cel de-al treilea trimestru al acestui an.

„Avem în România o creștere masivă a inflației, dar peste tot în lume s-a întâmplat. În România este inflație, ne batem cu ea. Trebuie să asigurăm și stabilitatea financiară și progresele în ceea ce privește inflația vor crește treptat”, a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *