sâm. apr. 20th, 2024

Pâine mai ieftină în magazine. Prețurile la alimentele de bază vor scădea în perioada următoare

Pe fondul unei recolte bogate de grâu, pâinea se va ieftini în perioada următoarea. Cezar Gheorghe, expert și analist în comerțul cu cereale susține că prețurile la alimentele de bază vor scădea în următoarele luni.

În acest moment, există stocuri suficiente în depozitele fermierilor, susține Cezar Gheorghe în cadrul Interviurilor Știrile PRO TV. 

Florentina Bălășoiu: Pe seama unor recolte destul de bogate de grâu, ne așteptăm la o pâine mai ieftină?

Cezar Gheorghe, consultant în comerțul cu cerealele: Asta ar trebui să conducă în mod automat la scăderea prețului la alimentele de bază. Deja se resimte în prețul uleiului la raft, pentru că uleiul deja a coborât la niveluri acceptabile de 8 lei, 8,5 lei poate 9 lei pe litru. Și acest lucru ar trebui să se reflecte și în prețul pâinii pentru că nu are absolut niciun motiv. Prețul materiei prime a scăzut, prețul gazului a scăzut, energia electrică scade și ea.

Sunt de acord că procesatorii stau pe stocuri aprovizionate și durează, este o mișcare de recul de 60-90 de zile, ca să scape de acele stocuri, dar după aceea, nu ar trebui să ne așteptăm la nicio creștere de prețuri.

Pe de altă parte, susține Cezar Gheorghe, pe fondul războiului din Ucraina, sectorul agricol a fost într-o continuă dinamică. Exporturile românești de cereale au scăzut în 2022, în contextul afluxului de mărfuri agricole ucrainene care tranzitează țara noastră.

Florentina Bălășoiu: Cum arată în acest moment exporturile?

Cezar Gheorghe: Nu prea fericit, să știți! Dacă în 2021, am fost campioni și ne numeau colegii ,,lupul carpatin care conduce haita vânzărilor în bazinul Mării Negre” pentru că am vândut cel mai bun grâu în Egipt în 2021, anul acesta avem doar 2, 080 milioane de tone vândute de tone de grâu exportate, iar anul trecut în aceeași perioadă, avem 4,2 milioane. Deci la jumătate a scăzut exportul. În condițiile în care noi nu importam sezonul trecut, iar acum după cum vedem importăm peste 700 de mii de tone.

Florentina Bălășoiu: Importăm pentru că este mai ieftin.

Cezar Gheorghe: Importăm pentru că este mai ieftin și este legal, este legal. Nu este ilegal să faci profit. M-aș pune în pielea unui procesator și aș spune ce să fac: iau grâu cu 280 sau iau grâu cu 250, să spunem. Îl aleg pe cel 250.

În tot acest timp, agribusinessul românesc a avansat în România. Fermierii români au făcut investiții în infrastructura agricolă, își construiesc planuri de afaceri pe termen mediu și lung, iar mulți dintre ei au reușit să se digitalizeze.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *