mar. iul. 23rd, 2024

În timp ce Rusia continuă războiul împotriva Ucrainei, în Europa au crescut temerile că Kremlinul are în vizor noi ținte pentru ai îndeplini obiectivele imperiale ale lui Vladimir Putin.

Acum, îngrijorarea este că acesta ar putea să nu aștepte până când luptele din Ucraina se vor fi liniștit înainte de a ținti o nouă țară: Republica Moldova.

Republica Moldova nu are nici adâncimea teritorială, nici populația, și cu atât mai puțin puterea militară necesară pentru a face față Moscovei.

Rusia a luat în vizor Republica Moldova

La fel cum Ucraina a provocat mânia lui Putin prin speranța de a deveni mai deplin democratică, pluralistă și pro-occidentală, actualul președinte al Moldovei și guvernul său au făcut același lucru, de exemplu, prin trimiterea de reprezentanți la forumurile găzduite de Uniunea Europeană și NATO, arată o analiză realizată de Washington Post.

Țara este departe de a adera la oricare dintre aceste grupuri, dar chiar și interesul său a fost suficient pentru a înfuria Rusia. La începutul acestei luni, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul dorește ca Moldova să „joace rolul următoarei Ucraine”.

Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, este extrem de fragilă. O fâșie îngustă de la frontiera sa estică, la granița cu Ucraina, este ocupată de 30 de ani de o garnizoană de trupe rusești care numără în prezent aproximativ 1.500 de soldați. Propaganda și dezinformarea rusească sunt larg răspândite și adesea folosite pentru a discredita guvernul.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *