lun. oct. 2nd, 2023

Ce înseamnă intensificarea activității seismice de la noi și cât de tare ar trebui să ne îngrijoreze?   

Cosmin Stan, abia intors din Turcia, a stat de vorbă la Știrile Pro TV de la ora 19.00 cu Mircea Radulian, directorul științific al Institutului pentru Fizica Pământului.

Spre deosebire de colegul său seismolog, Constantin Ionescu, directorul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, care s-a arătat surprins că ”s-a activat” zona seismică din Oltenia, în județul Gorj, Mircea Radulian a susținut o altă idee.

El spune că nu e o surpriză faptul că s-au produs cutremure acolo, ci faptul că au avut o astfel de magnitudine.

”Nu e o surpriză. Zona este cunoscută fiind o zonă cu o anumită activitate seismică, în general slabă sau moderată. Însă surpriza a fost că nu știam că e capabilă să genereze cutremure de asemenea magnitudine. Deci, dacă vreți, estimările noastre pentru această zonă ar fi fost de magitudine maximă, de 5.5 să zicem, care ar fi putut fi rezonabile. Deja. Faptul că au apărut 2 cutremure, un dublet cu cele două magnitudini, de 5,2 și 5,7, deja arată că zona este capabilă să genereze.” – a explicat seismologul Mircea Radulian.

Cosmin Stan: ”Fiind un cutremur de suprafață, au fost foarte multe replici, mai mici de 2,8 – 2,1 – 3,4 și așa mai departe. Replicile acestea sunt o veste bună sau dimpotrivă?

Mircea Radulian”E o veste bună, să zicem, în sensul că e o activitate normală și ea duce la o încetinire, la o reechilibrare a zonei. Deci aceste replici sunt normale și fiind mai mici ca magnitudine, ele sunt cumva totuși proporționale și cu magnitudinea cutremurelor mari.

Să ne așteptăm la un cutremur mai mare în România, în perioada următoare?

Cât despre producerea unui cutremur cu o magnitudine mai mare în România, ”în perioada următoare”, directorul științific al Institutului pentru Fizica Pământului nu crede în această ipoteză.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *