mar. iul. 23rd, 2024

Rusia a decis să folosească din nou nave cu armament nuclear. „Armele nucleare tactice reprezintă o amenințare deosebit de gravă”, se arată într-un raport al serviciilor de informații norvegiene.

Rusia a început să desfășoare nave dotate cu arme nucleare tactice în Marea Baltică pentru prima dată în ultimii 30 de ani, a declarat Serviciul norvegian de informații în raportul său anual.

“Partea esențială a potențialului nuclear se află pe submarinele și navele de suprafață ale Flotei Nordice”, a notat serviciul norvegian de informații, citat de publicația POLITICO.

Navele de război ale Flotei de Nord au ieșit în mod regulat pe mare cu arme nucleare în timpul Războiului Rece, dar este pentru prima dată când Federația Rusă modernă a făcut același lucru, a adăugat raportul.

În timp ce Rusia dispune, de asemenea, de capacități submarine, arme antisatelit și capacități cibernetice care ar putea amenința Norvegia și alianța militară NATO, armele nucleare tactice reprezintă “o amenințare deosebit de gravă în mai multe scenarii operaționale în care ar putea fi implicate țările NATO”, se arată în raport.

Amenințările nucleare, pe agenda Kremlinului

De asemenea, nu poate fi exclusă o escaladare a unui război localizat într-un conflict mai amplu care să implice Statele Unite, NATO și Norvegia, au mai precizat serviciile norvegiene de informații.

Agenția a apreciat că, în timp ce Rusia își va menține, moderniza și dezvolta arsenalul nuclear, nu se așteaptă schimbări semnificative în doctrina nucleară rusă în următorii ani.

Deși președintele rus Vladimir Putin a evitat în cea mai mare parte să vorbească direct despre utilizarea armelor nucleare în timpul războiului Rusiei în Ucraina, care va împlini un an la 24 februarie, oficiali de la Kremlin, precum Dmitri Medvedev – vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte al Rusiei – și diverși membri ai presei ruse controlate de stat au evocat în ultimele săptămâni posibilitatea de a folosi arme nucleare, notează Newsweek.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *