mie. iul. 17th, 2024

Republica Moldova și-a închis spațiul aerian și a făcut ca semnalele de alarmă să se aprindă în statele din jur, după informația că un obiect neidentificat survolează țara și pune în pericol zborurile civile.

Incidentul de marți vine la o zi după ce președinta Maia Sandu a avertizat că Rusia planifică tulburări în republică, în vederea înlocuirii actualei puteri printr-o lovitură de stat.

Informații contextuale au adus în discuție și situația unui grup de suporteri sârbi, întorși de la graniță fără posibilitatea de a mai asista din tribune la meciul de fotbal Sheriff Tiraspol – Partizan Belgrad.

Serbia a fost nominalizată de Maia Sandu alături de Belarus și Rusia drept stat ai cărui cetățeni ar putea fi implicați în potențialele tulburări de la Chișinău.

În cursul serii de marți, Ministerul Apărării de la Chișinău a venit cu precizări referitoare la motivele care au dus la decizia de a închide temporar spațiul aerian al țării.

Ministerul a preluat un comunicat emis în acest sens de Autoritatea Aeronautică Civilă a republicii.

„În jurul orei 12:30, Ministerul Apărării a recepționat informația că în spațiul aerian al Republicii Moldova, în regiunea orașului Soroca, a fost detectat un obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic.

Având în vedere condițiile meteo și imposibilitatea monitorizării și identificării obiectului precum și a traiectoriei de zbor al acestuia, în scopul asigurării siguranței și securității cetățenilor, în cadrul Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian a fost luată, la ora 13:24, decizia de a închide temporar spațiul aerian.

Urmare a verificării informațiilor și asigurării lipsei oricărui pericol pentru siguranța cetățenilor, la propunerea Ministerului Apărării, la ora 14:46 spațiul aerian a fost redeschis”, se spune în postarea de pe contul Facebook al instituției citate.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *