mar. iul. 23rd, 2024

România și Bulgaria au fost lăsate la poarta Schengen pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, după ce Austria și Olanda au votat împotriva aderării celor două state vecine. După apropape două luni de la acel moment, în presa din Bulgaria a apărut anunțul cu privire la intrarea României în Spațiul Schengen. Ce a pățit Bulgaria.

Decizia luată de Comisia Europeană în cazul Bulgariei

Austria a respins aderarea României la Spațiul Schengen evocând probleme cu migrația ilegală. Și Olanda a votat împotriva țării noastre, dar a precizat că s-a opus, de fapt, Bulgariei, candidatura celor două țări fiind analizată la pachet. Acum, presa de la Sofia scrie că țara noastră se îndreaptă spre spațiul de liberă circulație.

Pentru Bulgaria situația este diferită după ce Bruxelles-ul a reluat monitorizarea cu privire la statul de drept, prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), pentru că nu au fost rezultate reale în luptă împotriva corupției și a crimei organizate, potrivit unei analize a agenție bulgare BTA. Mai mult, premierul olandez Mark Rutte declara în decembrie 2022 mai este nevoie de o evaluare prin MCV înainte ca Bulgaria să intre în Spaţiul Schengen.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *