sâm. apr. 13th, 2024

Moartea reginei Elisabeta, în septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani, a reaprins dezbaterile despre viitorul Australiei ca monarhie constituțională. Țara a decis să o scoată portretul fostei suverane britanice pe o bancnotă și a anunțat pe cine va pune în loc.

Cine va apărea pe moneda australiană

Bancnota de cinci dolari este singura bancnotă australiană pe care se află imaginea unui monarh britanic. O efigie a reginei Elisabeta va continua să fie tipărită pe monedele din Australia până când Royal Australian Mint, monetăria australiană, va face tranziţia către un design cu portretul regelui, la sfârşitul acestui an.

În urma consultărilor cu guvernul australian, noul design va aduce un omagiu „culturii și istoriei” indigenilor australieni, spune Reserve Bank of Australia (RBA). Astfel, portretul regelui Charles al III-lea nu va apărea pe noua bancnotă de cinci dolari australieni, pe care acum este un portret al regretatei regina Elisebeta, a anunțat Banca Centrală a țării. Deocamdată, nu s-a stabilit o dată când va fi dezvăluit noul design al bancnotei de cinci dolari.

„Această decizie a Consiliului de Administrație al Reserve Bank vine în urma consultării cu guvernul australian, care sprijină această schimbare. Banca se va consulta cu First Australians în proiectarea bancnotei de cinci dolari. Va dura câțiva ani pentru ca moneda să fie concepută și tipărită. Între timp, actuala bancnotă va continua să fie emisă. Aceasta va putea fi folosită chiar şi după emiterea noii bancnote”, a precizat banca într-un comunicat, preluat de BBC.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *