sâm. apr. 13th, 2024

Sub pretextul unei uniformizări a sporurilor acordate administrației locale pentru proiecte europene, aleșii locali vor beneficia de majorări consistente ale salariilor.

Aleșii locali pun presiune pe Guvern de mai multă vreme să li se mărească salariile și, până la urmă, au reușit să-și impună punctul de vedere. Nu doar că o decizie favorabilă la CCR ar putea să le majoreze consistent salariile, dar li se va dubla și sporul pentru gestionarea proiectelor cu fonduri europene sau prin PNRR, în urma unei ordonanțe adoptate marți de către Guvern.

Spor dublat la primari pentru proiectele europene

În momentul de față, salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene sunt calculate având ca reper salariul minim pe economie din 2019, de 2.080 lei, care este înmulțit cu coeficientul de salarizare prevăzut pentru aceste funcții. Printr-o lege adoptată la finele lunii septembrie 2022, termenul de referință a fost schimbat la salariul minim din 2021, care a fost de 2.300 de lei, ceea ce însemna automat o majorare de salarii în administrația locală. USR a contestat legea la Curtea Constituțională, însă aceasta a amânat speța de două ori, ultima dată chiar marți, noul termen fiind fixat pentru 28 februarie.

Însă Guvernul nu a așteptat decizia Curții pentru a majora salariile aleșilor locali, găsind o portiță prin care să facă acest lucru într-o formă mascată, printr-o nouă reglementare în ce privește sporul pentru gestionarea fondurilor europene și din PNRR. „Am uniformizat sporul pe care îl acordăm pentru gestionarea proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă, atât pentru primari şi preşedinţii de CJ, de la 25% la 50%”, a declarat, după încheierea ședinței de Guvern, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Însă ordonanța este mai mult decât o simplă „uniformizare”, întrucât au fost modificate și alte prevederi legale.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *