sâm. apr. 13th, 2024

Oamenii de știință chinezi au reușit să cloneze cu succes „super vaci” în premieră istorică, relatează Newsweek. Experimentul are ca scop combaterea dependenței țării de importul vacilor de lapte.

Potrivit unui articol din Global Times, China trebuie să importe 70% din populația de vaci de lapte de peste hotare. În acest context, clonarea vacilor are ca scop accesul facil la lactate în țară și reducerea dependenței țării de alții. La scurt timp după pandemie, China și-a mărit importurile de produse lactate din Statele Unite. AgriPulse a raportat că, în 2021, importurile de lactate din America în China au crescut cu 75%. Potrivit Global Times , un număr foarte mic de vaci de lapte chinezești sunt productive, mai exact, doar cinci din 10.000, iar eforturile de clonare ar putea crește masiv producția de lapte a țării. Specialișii au folosit țesuturi de la o super vacă Holstein Friesian, cunoscută pentru producția foarte mare de lapte. Clonele vor putea produce la rândul lor până la 36.000 de kilograme de lapte pe an, scrie sursa citată.

Experții de la Northwest A&F University au luat o mostră din urechea unei super vaci și au folosit-o pentru a crea clone. Potrivit unui comunicat de presă transmis de aceștia, noii viței seamănă între ei ca formă și model de piele. Jin Yaping, liderul proiectului, a declarat pentru Global Times că tehnologia de reproducere a fost folosită împreună cu tehnologia de clonare, iar embrionii au fost implantați în mame surogat cu producție scăzută. Combinația dintre tehnologia de reproducere și cea de clonare a avut ca rezultat trei viței de succes.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *