sâm. apr. 13th, 2024

În 1991, când Uniunea Sovietică încă nu se destrămase, Boris Elţîn a devenit primul preşedinte ales liber al Rusiei. El a demisionat din funcția de preşedinte al Rusiei pe 31 decembrie 1999, numindu-l pe Vladimir Putin preşedinte interimar, până la noile alegeri din 26 martie 2000. Astăzi, Elțîn ar fi împlinit 92 de ani.

Născut pe 1 februarie 1931, într-o familie de ţărani, într-un sat din munţii Urali, Boris Elţîn a intrat în Partidul Comunist al URSS la vârsta de 30 de ani. Cariera sa politică va cunoaște un avânt în 1985, în momentul în care preşedintele de atunci Mihail Gorbaciov l-a adus la Moscova, pentru a ocupa funcţia de adjunct în Sovietul Suprem.

Din pricina zelului său şi a dorinţei de a reforma structurile de putere, în 1988 avea să cadă, pentru o scurtă perioadă, în dizgraţia conducerii de la Moscova.

În 1991, când Uniunea Sovietică încă nu se destrămase, Boris Elţîn a devenit primul preşedinte ales liber al Rusiei. Anul 1991 a fost însă un test pentru tânăra democraţie rusă, relatează bbc.co.uk

31 decembrie 1999, ziua în care Putin preia prerogativele prezidențiale

Pe 31 decembrie 1999, Boris Elţîn, îi preda prerogativele prezidenţiale premierului său, Vladimir Putin, spre marea surpriză a analiştilor politici internaţionali.

Elţîn mai avea de efectuat o parte din al doilea mandat de preşedinte, însă din cauza problemelor de sănătate a renunţat la post. Putin a condus Rusia ca interimar până în martie 2000, când a organizat alegeri prezidenţiale, pe care le-a câştigat.

Boris Elţîn, preşedintele Rusiei la acea vreme avea să declare: „Astăzi, în ultima zi a acestui secol care se sfârşeşte, demisionezRusia trebuie să înceapă un nou mileniu cu alți politicieni. Noi, care am fost la putere atâţia ani, trebuie să plecăm.”

Cu o ultimă strângere de mână, pe treptele reşedinţei prezidenţiale, Boris Elţîn s-a retras din viaţa publică. Noua mână forte de la Kremlin devenea Vladimir Putin, un personaj despre care nu se ştiau prea multe, decât că a fost ofiţer KGB. Analiştii politici l-au acuzat pe Putin că a întors Rusia din drumul democratic, înapoi spre sistemul sovietic, prin impunerea unui control strict al scenei politice, prin marginalizarea opoziţiei şi a presei critice la adresa sa.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *