sâm. mart. 25th, 2023

Un râu radioactiv a distrus un sat întreg şi nimeni nu a fost pedepsit pentru asta. Culisele celei mai mari catastrofe ecologice ale ultimelor decenii

Unul dintre cele mai mari dezastre provocate de om din Europa a avut loc în 2010, în Ungaria, la o fabrică de producție de aluminiu. Ca urmare a unei breșe într-un baraj care conține deșeuri chimice periculoase, râuri de otravă, nămol roşu vâscos, s-au revărsat în zone rezidențiale, terenuri și au inundat case.

Valul care aduce moartea

Un sat întreg a fost complet distrus de revărsarea roşie mortală. Iar reprezentanții fabricii, care au fost acuzați de neglijență penală, au scăpat până la urmă de pedeapsă, instanța absolvindu-i complet de vină, prin achitare. Prin urmare, oficial, cauzele acestei catastrofe ecologice nu sunt încă pe deplin clarificate nici acum, la aproape 13 ani de la producerea ei.

Pe 4 octombrie 2010, Ungaria a fost zguduită de cel mai mare dezastru ecologic provocat de om din istoria acestei țări, recunoscut ulterior drept unul dintre cele mai mari din Europa, în general. Incidentul s-a petrecut la 160 de kilometri de Budapesta, la fabrica de aluminiu Ajkai Timföldgyár Zrt, de lângă orașul Ajka. Aici era procesată alumina, o substanță periculoasă, iar noroiul roșu, reziduurile, erau un produs secundar. Ele conțineau metale grele și alcaline şi erau acumulate într-un rezervor special, împrejmuit de un baraj.

Acest baraj a cedat, iar aproximativ un milion de metri cubi de noroi roșu s-a revărsat în cele mai apropiate râuri. Valurile de substanță caustică au inundat, de asemenea, cartiere și zone rezidențiale, iar cele mai afectate au fost satul Kolontar, orașele Devecser și Somlovasarhely. Suprafața afectată a fost de peste 40 de kilometri pătrați, iar aproximativ 400 de ferme private au fost inundate. Un val uriaş de cărămidă roşie, așa cum au aveau să-şi amintească mai târziu martorii oculari, a zdrobit și a măturat tot ce i-a stat în cale.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *