joi. dec. 7th, 2023

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a decis să îl retrimită la Viena pe ambasadorul României, după ce a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Republicii Austria, Alexander Van der Bellen. „Acest demers reprezintă un gest de deschidere a României”, a spus el.

Klaus Iohannia a avut o convorbire telefonică cu președintele Austriei

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut joi, 19 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu Preşedintele Republicii AustriaAlexander Van der Bellen, la iniţiativa părţii austriece. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis omologului austriac că votul negativ exprimat de Austria în cadrul reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne privind aderarea României la Spaţiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetăţenilor români.

Preşedintele României a arătat că acest vot a fost cu atât mai dificil de înţeles cu cât nu reflectă bunele relaţii existente între cele două ţări şi cooperarea strânsă în multiple domenii, inclusiv cel al afacerilor interne, şi nici nu reflectă realitatea legată de sursa problemelor invocate de Austria privind migraţia ilegală”, a transmis, joi, Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis a exprimat deschiderea autorităţilor române de a lucra împreună, în plan bilateral şi european, pentru a implementa soluţiile identificate pentru reducerea migraţiei ilegale pe ruta balcanică, răspunzând astfel preocupărilor ridicate de Austria. El a evidenţiat faptul că România este şi va continua să fie un furnizor de securitate şi va proteja în continuare în mod eficient frontiera externă a Uniunii Europene, în interesul tuturor cetăţenilor europeni, aşa cum a făcut-o şi până acum.

De altfel, aceste propuneri şi disponibilitatea părţii române de a contribui cu soluţii au fost prezentate în mod repetat autorităţilor austriece.

În urma discuţiei avute, Klaus Iohannis a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României, chemat în ţară pentru consultări în data de 9 decembrie 2022. Acest demers reprezintă un gest de deschidere a României pentru identificarea unor soluţii constructive şi de facilitare a unui dialog dinamic pe toate canalele disponibile. Cei doi lideri europeni au avut și un schimb de opinii privind evoluţiile de securitate din regiune şi sprijinul acordat Ucrainei.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *