lun. feb. 6th, 2023

Ungaria finanțează transportul a zece mii de tone de cereale în Africa din Ucraina, în valoare de aproximativ 3,5 milioane de dolari, în cadrul eforturilor depuse în vederea soluţionării crizei alimentare globale, a anunţat luni, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, după întrevederea avută cu omologul său congolez, la Budapesta.

Ungaria finanțează transportul a zece mii de tone de cereale în Africa din Ucraina

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, Péter Szijjártó a subliniat la o conferinţă de presă susţinută alături de Christophe Lutundula Apala Pen’Apala că, deşi între cele două ţări există o distanţă geografică semnificativă, ameninţările de securitate globală reprezintă o problemă pentru ambele părţi. În acest sens, şeful diplomaţiei ungare a amintit de efectele negative ale războiului ruso-ucrainean, cum ar fi criza alimentară, care afectează mai ales Africa.

În acest context, Péter Szijjártó a anunţat că în cadrul angajamentului asumat la nivel global, Ungaria finanțează transportul a zece mii de tone de cereale în Africa din Ucraina, în valoare de aproximativ 3,5 milioane de dolari.

„Ambele ţări sunt interesate să fie pace cât mai curând şi să se încheie cât mai repede conflictele armate care ţin captivă lumea întreagă şi de aceea pledăm pentru încetarea focului, pentru crearea dialogului necesar şi pentru începerea negocierilor de pace”, a precizat Péter Szijjártó.

Oficialul ungar a numit drept un factor de legătură importantă între Ungaria şi Republica Democrată Congo domeniul industriei de maşini electronice şi producţia de acumulatoare.

Ungaria dispune de a treia cea mai mare capacitate de producție de acumulatoare electrice din lume și în curând se va afla pe primul loc datorită investițiilor în curs, a arătat ministrul ungar de externe, menţionând că una din cele mai importante materii prime necesare pentru producerea acestor acumulatoare este cobaltul, iar peste 70 la sută din cobaltul utilizat de acest sector provine din această țară africană.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *