lun. iun. 17th, 2024

Director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române și coordonator al Masterului de Studii de Securitate și Analiza Informațiilor al Universității din București, Dan Dungaciu a acceptat un dialog cu Libertatea în care să-și prezinte predicțiile pentru 2023 pe cele mai arzătoare teme de politică externă.
Profesorul Dan Dungaciu susține, în interviul pentru Libertatea, că, deși criza din Ucraina rămâne o temă fierbinte, nu este una globală, ci e doar a Occidentului: „Mai mult, barometrul de securitate arată cum tabăra pragmaticilor, a celor care vor terminarea războiului cu sacrificarea teritoriilor ocupate de ruși, capătă un avans dificil de egalat de tabăra moraliștilor, care vor să se meargă până la capăt”. Analistul arată că temele majore ale lumii sunt tensiunile din Statele Unite și relația americanilor cu China: „Se conturează o nouă ordine mondială”.
– Domnule profesor, cum credeți că va arăta 2023? Toată lumea se uită la războiul care se duce la granița noastră! – Anul pe care tocmai l-am încheiat nu a clarificat nimic în niciuna din mizele importante ale lumii. Iar războiul din Ucraina nu este o temă majoră pe plan mondial! Pentru români este importantă, pentru că e lângă noi. – Războiul din Ucraina nu este o problemă majoră pe plan mondial? – Nu. Războiul din Ucraina este o temă fierbinte, dar este a Occidentului, nu una globală, chiar dacă atrage atenția prin dramatismul ei. Miliarde de oameni nu se uită la evenimentele Occidentului. Așa cum a spus un înalt oficial indian, războiul din Ucraina este o problemă locală, nu reprezintă lumea!

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *