joi. dec. 7th, 2023

ANCOM a pus în consultare publică un nou proiect cu obligații pentru furnizorii de servicii de comunicații. Aceste noi reguli privesc informarea utilizatorilor finali, dar și alte măsuri pentru protecția acestora.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat joi, 29 decembrie, spre consultare, proiectul de decizie privind obligaţiile de informare a utilizatorilor finali şi alte măsuri pentru protecţia acestora.

Obligații pentru furnizorii de servicii de comunicații

„Proiectul de decizie are ca obiect stabilirea unor obligaţii, în sarcina furnizorilor de servicii de acces la internet, de comunicaţii de voce, SMS şi MMS şi de servicii de transmisie utilizate pentru transmisia serviciilor media audiovizuale, privind informaţiile care trebuie puse la dispoziţia utilizatorilor finali pentru ca aceştia să poată lua decizii în cunoştinţă de cauză, informaţiile minime care trebuie incluse în facturile detaliate emise utilizatorilor, formatul şi modalităţile de transmitere a notificării privind intenţia furnizorilor de a modifica unilateral contractul, precum şi stabilirea regulilor de acordare a unor despăgubiri abonaţilor afectaţi de nerespectarea obligaţiilor legale privitoare la transferul de la un furnizor de servicii de acces la internet la puncte fixe la altul”, a transmis instituţia de reglementare într-un comunicat.

Potrivit ANCOM, revizuirea reglementărilor secundare privind informarea utilizatorilor finali de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului este necesară pentru corelarea cu dispoziţiile legale primare care au fost modificate ca urmare a adoptării Legii nr. 198/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice, prin care a fost transpusă în legislaţia naţională Directiva (UE) 2018/1972 de instituire a Codului european al comunicaţiilor electronice.

Persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 16 ianuarie 2023, mai transmite ANCOM.

Reglementări privind resursele de numerotaţie şi portabilitate a numerelor

Săptămâna trecută, ANCOM a publicat spre consultare două proiecte de decizie pentru reglementarea unor aspecte din domeniul resurselor de numerotaţie şi din domeniul portabilităţii numerelor.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *