lun. feb. 6th, 2023

În țara vecină la granița de nord, Ucraina, în urmă cu 5 ani se adopta o lege controversată. Este vorba de Legea minorităților care îngrădea drepturile acestora de a învăța în limba maternă. Pe teritoriul ucrainean, a doua ca mărime, comunitatea românească a avut și are de suferit, de pe urma acestei legi. Dar, odată cu presiunea invaziei ruse, Zelenski observa ajutorul acordat de România locuitorilor ucraineni fugiți din calea războiului și făcea promisiuni, public. Dar, iată că vine lovitura pe care Zelenski o dă României. Mulți se vor enerva după această veste, de fapt o promisiune neonorată de președintele ucrainean.

Românii din Ucraina și presiunea autorităților

La ultimul recensământ oficial, din 2001, pe teritoriul Ucrainei locuiau 151.000 de români. Atât în perioada sovietciă, cât și după 1990, minoritatea română de aici a trăit adevărate drame, ca urmare a presiunilor puse de autorități.

Biserici arse, români amenințați că vorbeau în limb alor, case devastate, școli închise. Cam asta a fost realitatea românilor de aici în toți acești ani. Și ca totul să ia și o mai mare amploare, vine anul 2017. Petro Poroshenko, președintele Ucrainei la acel moment, lua decizia șocantă de a promulga o nou lege a minorităților.

Era vorba de un proiect de lege controversat care face din ucraineană limba de studiu obligatorie în școlile de stat începând cu clasa a cincea. Petro Poroșenko semna măsura pe 25 septembrie 2017, după zile întregi de critici, în special din partea minorităților etnice din Ucraina.

În primă fază, proiectul de lege nu interzicea predarea altor limbi și că elevii puteau învăța în continuare limba maternă ca materie separată. Dar, la câteva zile, Poroșenko vota amendamentul prin care acest aspect era cu totul eliminat.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *