mie. nov. 29th, 2023

După ce Austria a votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, presa austriacă se pare că a început să se teamă de efectele negative pe care le-ar putea aduce această decizie.

Austria s-a izolat prin decizia de a se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Mai mult, și-a atras resentimentele populațiilor țărilor în cauză. Din ce în ce mai mulți oameni boicotează companiile austriece, iar acum se întrevede un posibil proces la Curtea Europeană de Justiție, potrivit cotidianului austriac „Kronen Zeitung”.

Presa austriacă a început să se teamă de repercusiunile veto-ului său

La rândul său, „Die Presse” se întreabă dacă Austria va fi dată în judecată, având în vedere că absența ambasadoarei Adelheid Folie de la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis a fost luată ca un afront.

„Veto-ul austriac pentru Schengen ar putea avea repercusiuni la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ). Europarlamentarul român Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să dea  Austria în judecată la instanţa supremă a UE. După cum susţine eurodeputatul Partidului Popular European (PPE), blocada neagă României drepturi europene fundamentale, în special libera circulaţie a cetăţenilor şi a mărfurilor. În calitate de gardian al tratatelor UE, Comisia Europeană are datoria de a lua măsuri împotriva Austriei, a declarat eurodeputatul conservator. Între timp, colegul său socialist Tudor Ciuhodaru a avut un alt demers, în Parlamentul European. În cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, el a cerut adoptarea unui „calendar foarte clar” pentru aderarea României la Schengen şi o „procedură de sancţiuni” împotriva statelor care nu respectă tratatele UE în acest sens”, scrie cel mai mare cotidian din Austria.

„Die Presse” a mai adăugat că ministrul de externe Alexander Schallenberg „a încercat să liniştească apele după fiascoul Schengen”. Acesta a discutat cu omologul său român, Bogdan Aurescu, în cadrul reuniunii miniştrilor de externe din UE de la Bruxelles, care a avut ca temă veto-ul Austriei. Bogdan Aurescu a spus că deși înțelege preocupările Austriei în legătură cu migrația ilegală, aderarea la Schengen „nu ar trebui să fie confundată în mod artificial cu probleme” care nu au fost în niciun caz din vina României, după cum dovedesc toate datele Frontex şi Europol, mai arată cotidianul.

Relațiile dintre România și Austria, „mai mult decât fisurate”

„Kronen Zeitung” scrie despre relațiile diplomatice dintre România și Austria că par a fi „mai mult decât fisurate”. Luni, țara noastră şi-a rechemat ambasadorul din Austria, iar ministrul de Interne Lucian Bode i-a înmânat o scrisoare deschisă omologului austriac Gerhard Karner, în care îl acuză că nu și-a respectat promisiunea.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *