mar. feb. 7th, 2023

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru, susține că avem șanse să schimbăm decizia în cazul Schengen. El a explicat că cei de la Consiliul European pot întoarce decizia Consiliului JAI în dosarul Schengen.

Dragoș Pîslaru a susținut că cei de la Consiliul European pot întoarce decizia JAI. Într-o declarație făccută la RFI, acesta a apreciat că îndemnurile românilor la boicotarea produselor austriece nu ajută la nimic.

„Vreau să fie clar pentru toată lumea că pe 15 decembrie, Consiliul European poate întoarce această decizie și vreau să explic cum poate, pentru că evident, nu se poate substitui Consiliului JAI, dar dacă în concluziile, deci e vorba de minuta, de concluziile oficiale ale Consiliului se menționează o frază în care să se spună ceva de genul România și Bulgaria trebuie să adere la Schengen în 2023, fără să se spună exact cum, că acestea sunt prerogative de discuție într-adevăr la un alt nivel, dar dacă se spune doar atât, România și Bulgaria trebuie să intre în 2023, este suficient pentru a întoarce decizia Consiliului”, a explicat Pîslaru.

Cum se poate întoarce decizia JAI

El a menționat delegația Renew din Parlamentul European încearcă să facă în perioada următoare, să discute despre această soluție, care este la îndemâna șefilor de state și de Guvern.

„Noi încercăm cumva să o promovăm în rândul șefilor de state pe care-i avem în grupul nostru politic, dar trebuie cumva ca și la nivel guvernamental această opțiune să fie pusă pe masă și împinsă cu tărie. Și asta întoarce practic decizia, pentru că apoi este suficient ca să existe o înțelegere, inclusiv cu Austria, pentru a evita un alt vot și a pune, cum se numește, pe partea A, deci fără discuții, pur și simplu procedura și calendarul admiterii”, spune Dragoș Pîslaru.

Amintim că Marcel Ciolacu a susținut și el la că „de acum, România are obligația să dea veto oricărui interes al Austriei în Uniunea Europeană”. În ceea ce privește o astfel de decizie, eurodeputatul Renew Europe Dragoș Pîslaru spune că asemenea atitudini nu ajută.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *