mar. feb. 7th, 2023

România, anunțul care cutremură Austria! Președintele PSD a făcut o declarația extrem de dură cu privire la Austria, după ce această țară a refuzat intrarea noastră în Spațiul Schengen.

România, anunțul care cutremură Austria! Anunțul venit chiar acum. Se va da drept de veto

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, este de părere că România trebuie să folosească dreptul de veto pe care îl are în forurile europene de fiecare dată când Austria are un interes. Declarațiile sale vin în contextul în care Austria s-a opus aderării României la Spațiul Schengen.

„Vom negocia în continuare cu Austria astfel încât să trecem pe ordinea de zi atunci când va fi Preşedinţia Spaniei, în toamnă. (…) Până la urmă, demersul va trebui să fie unul diplomatic. Dar, până atunci, în forurile europene, România are obligaţia, în acest moment, să dea drept de veto de fiecare dată când există un interes al statului austriac. Nu ai voie să refuzi un drept al unei ţări şi al unui popor fără o justificare clară, nu poţi să inventezi. Nu poţi, tot restul Europei să fie de acord şi tu să nu fii, e un eşec al dreptei”, a declarat liderul social-democrat.

Austria s-a opus României dintr-un calcul politic

Marcel Ciolacu a mai spus la Digi 24 că Austria s-a opus aderării României la Spațiul Schengen dintr-un calcul politic al unor politicieni.

„Din punctul meu de vedere, este un calcul meschin, mic, al unor politicieni, nu al poporului austriac. Am văzut şi reacţiile. Şi cred că aici este bine, toţi, şi oameni politici şi presa şi toată lumea, să nu se creeze un conflict între români şi austrieci. Nu, este un calcul pur politic, există nişte alegeri în Austria în ianuarie şi din analize şi sondaje a reieşit că ar câştiga mai mult în alegeri dacă ar refuza România şi Bulgaria. În anumite zone unde sunt refugiaţi sau azilanţi şi s-au creat anumite probleme, în Austria, există această aşteptate, e altă emoţie. Dar nu răspunzi la o nedreptate cu o altă nedreptate, e o regulă de bază şi veţi vedea că vor pierde alegerile. Pentru că lumea întotdeauna ştie mai multe decât politicienii şi înţeleg greşelile făcute, s-a atacat fundamentul UE, solidaritatea UE a fost atacată. Nu-mi aduc minte să mai fi fost vreodată o recomandare a Comisie Europene şi consiliul JAI să ia altă decizie sau alt consiliu”, a mai declarat liderul PSD.

Este nevoie de un răspuns european

Pe de altă parte, președintele PSD a precizat că este nevoie de un răspuns european, nu de o așa numită răfuială între români și austrieci.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *