mar. feb. 7th, 2023

Banca Națională a României (BNR) a făcut un anunț prin care informează că o nouă monedă va fi introdusă în România, începând de luni, 12 decembrie. Iată cum va arăta și pentru cine a fost creată, pentru că o dată cu introducerea ei, se aniversează un eveniment important pentru țara noastră.

O nouă monedă va fi introdusă în România, începând cu data de 12 decembrie. Aceasta reprezintă un moment istoric în țara noastră și aniversarea unui eveniment important, care a avut loc acum 90 de ani. Oficialii BNR au făcut anunțul, în care precizează mai multe detalii despre acest moment istoric.

00:00

O nouă monedă va fi introdusă în România din 12 decembrie 2022

Oficialii BNR au făcut anunțul introducerii unei noi monede în România. Aceasta este realizată din argint și va intra în circuitul numismatic, sărbătorind nașterea unei mari personalități pentru țara noastră. Acesta este Fănuș Neagu, care s-a născut acum 90 de ani și a trăit până în anul 2011. A fost povestitor, nuvelist, memoralist și dramaturg și a avut o influență mare în lumea teatrului românesc.

Așadar, lansarea acesteia are tema ”90 de ani de la nașterea lui Fănuș Neagu” și va avea valoarea nominală de 10 lei, un diametru de 37 mm și o greutate de 31 grame. Partea principală a acesteia este inscripționată cu casa memorială a lui Fănuș Neagu, o parte din romanul ”Îngerul a strigat”, înscripția în arc de cerc ”România”, valoarea de 10 lei, stema țării și anul în care a fost lansată, respectiv 2022. Pe spatele acesteia sunt inscripționate portretul scriitorului și semnătura lui, anii în care a fost în viață, dar și câteva dintre titlurile volumelor sale, alături de inscripția ”90 DE ANI DE LA NASTERE”.

Maxim 5.000 de monede au fost create

Monedele vor veni puse în capsule de metacrilat transparent și vor avea broșuri în care sunt prezentate, alături de certificate de autenticitate scrise în trei limbi, și anume română, engleză și franceză. Mugur Isărescu a declarat că se vor crea un număr maxim 5.000 de bucăți, prețul uneia dintre ele fiind de 480 lei, alături de care vin și broșura de prezentare și certificatul.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *