mar. apr. 16th, 2024

Cele două bănci austriece prezente în România, Erste Group, din care face parte şi BCR, și Raiffeisen Bank au reacționat la votul negativ al Austriei cu privire la aderarea României la Zona Schengen.

Reacția vine și în contextul în care europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a cerut companiilor române de stat să își închidă conturile la Raiffeisen Bank și Erste, ca urmare a votului de la Bruxelles.

„Astăzi împotriva intereselor României și a românilor a fost Austria. Companiile de stat din România care în momentul acesta au carduri bancare prin care rulează zeci, sute de milioane de euro lunar prin Raiffeisen și Erste, sunt obligate de către fiecare român în parte să-și închidă de la Raiffeisen și de la Erste”, a afirmat acesta la Antena3.

Conducerea Erste Group afirmă că regretă rezultatul votului de joi din Consiliul JAI privind aderarea României la Spaţiul Schengen.

”Presupunem că guvernul austriac a cântărit acest pas cu mare atenţie şi respectăm faptul că trebuie să ia în considerare şi preocupările de securitate. Cu toate acestea, este clar că acest pas va avea consecinţe foarte palpabile pentru milioane de cetăţeni ai UE. Prin urmare, scopul nostru comun trebuie să fie găsirea rapidă a unei soluţii viabile”, subliniază Willi Cernko, CEO Erste Group.

„Erste Group este o companie europeană – şi, în special, o companie din Europa Centrală. Pentru noi, #believeineurope nu este doar o formulare, ci este expresia convingerilor noastre profunde. Nu este doar despre faptul că noi credem în Europa, ci este despre faptul că susţinem Europa şi apărăm ideea europeană. Acest lucru este valabil mai ales astăzi, când o decizie a Consiliului JAI are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei şi a peste 2,8 milioane dintre clienţii noştri din România. Susţinem o Europă puternică şi susţinem o Uniune Europeană puternică. Şi suntem convinşi că numai o Uniune Europeană unită poate fi o Uniune Europeană puternică. Însă, o Uniune Europeană unită este una în care toţi cetăţenii UE au aceleaşi drepturi şi obligaţii. Nu există state membre de mâna a doua. Prin urmare, obiectivul nostru trebuie să fie ca toţi cetăţenii să beneficieze în mod egal de libertăţile Uniunii. Acest lucru include, de asemenea, participarea la spaţiul Schengen. Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu”, arată Willi Cernko, CEO Erste Group, conform unei postări publicate joi pe pagina de Facebook a BCR

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *