mar. feb. 7th, 2023

Tristețe imensă pentru sportul românesc după ce o mare fostă jucătoare a echipei naționale a încetat din viață la vârsta de 82 de ani. Ea a fost o apreciată coordonatoare de joc și componentă de bază a naționalelor României din anii 60-70.

Fosta mare jucătoare de baschet Ecaterina Ciortan a încetat din viaţă, luni, la vârsta de 82 de ani, a anunţat, marţi, Federaţia Română de Baschet pe site-ul său oficial.

Ciortan face parte din galeria jucătoarelor importante din istoria baschetului autohton, fiind componentă de bază a echipei divizionare Constructorul Bucureşti, dar şi a naţionalelor României din anii 60-70.

O jucătoare importantă pentru baschetul românesc

Născută în Timişoara, în data de 26 ianuarie 1940, Ecaterina Ciortan a fost o jucătoare exponenţială pentru municipiu. Ea s-a făcut remarcată în Timişoara şi ulterior a început să strălucească sub panourile de baschet din întreaga ţară, fiind o apreciată coordonatoare de joc, fapt care i-a adus mai întâi un transfer la Braşov, iar apoi unul la Bucureşti. A urmat cursurile Liceului Mixt Maghiar din oraşul natal, după care a absolvit cursurile Facultăţii de Construcţii din Bucureşti.

„Graţie calităţilor sale sportive deosebite, dar şi a viziunii de joc”, a ajuns una dintre jucătoarele de baza ale echipei divizionare Constructorul Bucureşti (fosta Energia Bucureşti), fiind extrem de apreciată de toate colegele, dar şi de antrenorii Grigore Avachian, Constantin Dinescu şi Cornel Negulescu, precizează Federaţia Română de Baschet. S-a remarcat rapid şi la nivelul echipelor naţionale, fiind cooptată sub tricolor în perioada 1958-1972, atât la tineret, cât şi la senioare.

A fost inclusă în proiectul „Legendele baschetului românesc”

După ce s-a retras s-a dedicat proiectelor din construcţii, dar a rămas în strânsă legătura cu fostele colege de generaţie şi a participat activ la numeroase acţiuni din baschetul românesc. A fost inclusă în proiectul „Legendele baschetului românesc” şi a fost prezentă la meciurile de la Cluj-Napoca din cadrul FIBA Eurobasket 2017. Pasiunea pentru sport în general, şi pentru baschet în special, le-a insuflat-o şi celor doi copii ai săi, Oana şi Călin, Oana reuşind să calce pe urmele mamei sub panouri, în vreme ce Călin a fost mai atras de sporturile cu motoare.

sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *